Ciecierzyca pieczona na słodko

Ciecierzyca pieczona na słodko

Ciecierzyca pieczona na słodko to wyjątkowy smakołyk, który możemy przygotować zarówno na szybki podwieczorek, jak i na deser na specjalne okazje. Ta niebanalna potrawa jest nie tylko pyszna, ale również bogata w błonnik, który wspomaga procesy trawienne. Słodki, korzenny smak baked ciecierzycy doskonale współgra z jej chrupkością, a proste składniki sprawiają, że przepis ten jest łatwy do przygotowania. Ciecierzyca na słodko to także świetna alternatywa dla tradycyjnych słodyczy – jest zdrowsza, mniej kaloryczna, ale nadal urzeka swoim smakiem. Jak przygotować ten unikalny deser? Poznajcie nasz przepis!

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Ciecierzyca pieczona na słodko – jak zrobić?

  1. Ciecierzycę należy namoczyć na minimum 6 godzin.Następnie wypłukać i gotować pod przykryciem godzinę. Odcedzić i osuszyć. Miód wymieszać z oliwą.Ciecierzycę wyłożyć na blachę i piec 15 min w 160 stopniach.Po czym wyjąć lekko przestudzić i wymieszać dokładnie z mieszanką miodu i oliwy.Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 min aż będzie chrupiąca.

Ciecierzyca pieczona na słodko – dodatkowe informacje

By zaoszczędzić czasu na przygotowanie ciecierzyce najlepiej namoczyć na noc.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika
Następny przepis: Ciecierzyca z warzywami i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode