Czekoladowe cudo
Czekoladowe cudo to przepis, który z pewnością zdobędzie serca miłośników słodkości. To ciasto, którego głównym składnikiem jest oczywiście czekolada, zaspokoi każdą potrzebę słodkiego podniebienia. Kuszące, bogate w smaku, rozpływa się w ustach. Niezwykła kombinacja składników sprawia, że ciasto jest wilgotne i niezwykle aromatyczne. Czekoladowe cudo to prawdziwa gratka, pełna czekoladowych doznań. To ciasto, które przyciąga zarówno dzieci, jak i dorosłych swoim intensywnym smakiem i wyglądem. Doskonałe do podania na specjalne okazje albo jako niespodzianka dla bliskich. Przygotowanie go jest przyjemnością, a efekt końcowy absolutnie warty każdego wysiłku.
Składniki:
- Ciasto:
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- Masa:
- 1 budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
- 1/2 litra mleka
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- tabliczka mlecznej czekolady
- kostka masła
- 6-10 łyżek cukru
- Pianka:
- 1/2 l śmietany 30-proc.
- 2 op. śmietan-fiksu
- 10 dag wiórków kokosowych
Czekoladowe cudo – jak zrobić?
- Pieczemy biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
- Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.
- Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą.
- Ubijamy śmietanę ze śmietan-fiksami i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru, i studzimy. Posypujemy wierzch placka.
Słowa kluczowe: ciasto czekoladowe cudo, czekoladowe cudo
Czekoladowe cudo – dodatkowe informacje
● Ciasto, zamiast wiórkami, możemy posypać prażonymi płatkami migdałów.
● Do masy możemy dodać łyżeczkę rumu, koniaku lub likieru czekoladowego.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej - bez pieczenia
Następny przepis: Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady