Czekoladowe cudo

Czekoladowe cudo

Czekoladowe cudo to przepis, który z pewnością zdobędzie serca miłośników słodkości. To ciasto, którego głównym składnikiem jest oczywiście czekolada, zaspokoi każdą potrzebę słodkiego podniebienia. Kuszące, bogate w smaku, rozpływa się w ustach. Niezwykła kombinacja składników sprawia, że ciasto jest wilgotne i niezwykle aromatyczne. Czekoladowe cudo to prawdziwa gratka, pełna czekoladowych doznań. To ciasto, które przyciąga zarówno dzieci, jak i dorosłych swoim intensywnym smakiem i wyglądem. Doskonałe do podania na specjalne okazje albo jako niespodzianka dla bliskich. Przygotowanie go jest przyjemnością, a efekt końcowy absolutnie warty każdego wysiłku.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek cukru
  • Masa:
  • 1 budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • kostka masła
  • 6-10 łyżek cukru
  • Pianka:
  • 1/2 l śmietany 30-proc.
  • 2 op. śmietan-fiksu
  • 10 dag wiórków kokosowych

Czekoladowe cudo – jak zrobić?

  1. Pieczemy biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywno, mieszamy z mąką i proszkiem. Dodajemy żółtka i kakao. Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
  2. Przygotowujemy masę: gotujemy budyń, studzimy i miksujemy z masłem. Mleczną czekoladę z łyżką mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy, cały czas mieszając. Wsypujemy rozkruszoną gorzką czekoladę.
  3. Biszkopt przekrawamy na 2 części i przekładamy masą.
  4. Ubijamy śmietanę ze śmietan-fiksami i smarujemy wierzch placka. Wiórki prażymy na patelni, aż nabiorą złocistego koloru, i studzimy. Posypujemy wierzch placka.

Słowa kluczowe: ciasto czekoladowe cudo, czekoladowe cudo

Czekoladowe cudo – dodatkowe informacje

● Ciasto, zamiast wiórkami, możemy posypać prażonymi płatkami migdałów.

● Do masy możemy dodać łyżeczkę rumu, koniaku lub likieru czekoladowego.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej - bez pieczenia
Następny przepis: Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode