CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW

CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW

Zobacz, jak przydomkuje bakłażana i cukinię, dwie smakowite rośliny z rodziny dyniowatych, dzięki naszemu wyjątkowemu przepisowi na cukinię i bakłażana w pomidorach do słoików. Ten przepis to znakomita propozycja dla miłośników zimowych przetworów. Bakłażan i cukinia, duszone razem z soczystymi pomidorami, tworzą niezrównany aromat, który z pewnością zachwyci waszych gości. Te przygotowane na zimę bakłażany w słoikach od razu stają się niezbędną składnią wielu dań, od sałatek po zupy. Odkryj przepisy z udziałem bakłażana i cukinii i ciesz się ich wyjątkowym smakiem o każdej porze roku.

Składniki:

  • 6 sztuk bakłażanów
  • 8 sztuk cukinii
  • 3 kg świeżych mięsistych pomidorów
  • 6-8 ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, wędzona słodka papryka, ostra papryka
  • 2-3 cebule (Ja nie dodałam. Stwierdziłam, że wolę ją dodać bezpośrednio przed przygotowaniem dania)

Cukinia i bakłażan w pomidorach do słoików – jak zrobić?

  1. Cukinię i bakłażany umyłam.
  2. Pokroiłam cukinię w kostkę.
  3. Do garnka lub na patelnię wlałam oliwę.
    Starłam ząbki czosnku i wsypałam cukinię.
    Dodałam przyprawy.
  4. Podsmażyłam, aż cukinia zmiękła.
  5. W międzyczasie pokroiłam w kostkę bakłażana.
    Najlepszy jest mały, jest w nim wtedy mniej pestek.
    Jego również podsmażyłam i wymieszałam z przyprawami.
  6. Mając już podsmażone warzywa, zajęłam się pomidorami.
    Można użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki.
    Pokroić je w kostkę i dusić przez około 40 minut.
  7. lub dodać domowy przecier pomidorowy.
  8. Wymieszałam cukinię i bakłażany.
    Wlałam do nich przecier pomidorowy.
  9. Wszystko wymieszałam i zagotowałam.
    Doprawiłam jeszcze do smaku.
    Nakładałam warzywa do słoików,
    Pasteryzowałam przez około 10-15 minut.
    Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Można dodać też np. pokrojoną w kostkę paprykę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia faszerowana ryżem i rybą z koperkiem
Następny przepis: Cukinia marynowana w occie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode