Czosnek marynowany w oliwie i ziołach

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach to doskonały dodatek do wielu potraw, który z łatwością możemy przygotować sami w domu. Proces konserwacji czosnku sprawia, że jego smak staje się wyjątkowo złożony dawniej okolony intensywnością oleju i subtelnością ziół. Dzięki temu przepisowi na czosnek marynowany w oleju, możemy odkryć nową, niezwykle smaczną odsłonę tego popularnego warzywa. Można go dodawać do sałatek, kanapek, a nawet pierników. Zapraszam do odkrywania tajemnic domowej konserwacji czosnku, poznać jak zrobić czosnek marynowany i doświadczyć niezapomnianej eksplozji smaku.

Składniki:

  • kilka główek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • papryczka chili świeża lub suszona
  • zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek – mogą być świeże (ok łyżeczki na słoiczek)
  • kilka kulek kolorowego pieprzu

Czosnek marynowany w oliwie i ziołach – jak zrobić?

  1. 1.

    Czosnek obrać i włożyć do wyparzonych słoiczków. Papryczkę pokroić lub połamać jeżeli jest suszona i włożyć do ząbków czosnku. Do każdego słoiczka (niezależnie ile ich mamy) dodajemy zioła po 1 łyżeczce i po kilka kulek pieprzu w ziarenkach. Całość zalewamy oliwą i zakręcamy.

  2. 2.

    Słoiczki pasteryzujemy ok 20-25 min, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.

xxxx – dodatkowe informacje

Oliwę z czosnku można wykorzystać do sałat, do suszonych pomidorów, do makaronów po włosku.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CZESKI SER ŻÓŁTY
Następny przepis: Czosnek pieczony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode