Cytrynowy sernik na zimno (bez sera) na białkach

Cytrynowy sernik na zimno (bez sera) na białkach

Cytrynowy sernik na zimno bez sera na białkach to unikalne połączenie vermouth, cytryny i jaj, którym nie można się oprzeć. Ten niewiarygodny deser, który jest perfekcyjnie lekki i puszysty, to prawdziwy must-have na każde letnie spotkanie. Bez sera, ale z białkami, jego tekstura jest aksamitna i gładka, a smak… po prostu niepowtarzalny. Ten sernik zaskakuje nie tylko smakiem, ale również prostotą wykonania. Idealny dla tych, którzy szukają czegoś innego, cytrynowy sernik na zimno bez sera na białkach jest deserem, który z pewnością zapadnie w pamięć na długo.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA LEMON CURD:

    1 1/2 szklanki cukru

    3/4 szklanki wyciśniętego soku z cytryny (ok. 5 cytryn)

    100 g masła lub margaryny

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    2 jajka

    3 żółtka

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    5 białek, dużych

    3/4 szklanki cukru

    1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

    4 łyżeczki żelatyny

    1/2 szklanki gorącej wody

  • DODATKOWO:

    ok. 200 g biszkoptów okrągłych lub podłużnych

Cytrynowy sernik na zimno (bez sera) na białkach – jak zrobić?

  1. Szklankę cukru przesypujemy do miseczki żaroodpornej, dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy jajka i żółtka, mieszamy. Wkładamy masło, miskę układamy nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Podgrzewamy masę, aż zacznie gęstnieć (ok. 10-15 min). Krem owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin do mocniejszego zgęstnienia.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca (ok. 2-3 min). Szklankę kremu lemon curd odkładamy na wierzch. Pozostały krem chwilę miksujemy, następnie powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Krem łączymy z białkami za pomocą miksera na najniższych obrotach lub trzepaczką. Kremówkę ubijamy na sztywno i łączmy z masą, mikserem lub trzepaczką. Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy biszkoptami, wylewamy powoli masę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie smarujemy wierzch odłożonym wcześniej kremem lemon curd i ponownie wkładamy sernik na 1-2 godz. Ciasto podajemy schłodzone prosto z lodówki.

Cytrynowy sernik na zimno (bez sera) na białkach – dodatkowe informacje

Przepis ze strony: www.ilovebake.pl


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO
Następny przepis: Cytryny w miodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode