pizza na grubym cieście w domowym wydaniu

Pizza na grubym cieście

Jeśli jesteś fanem pizzy z grubym, puszystym spodem, ten przepis jest dla Ciebie. Bez względu na to, czy lubisz klasyczne składniki, takie jak sos pomidorowy, ser mozzarella i bazylia, czy też wolisz bardziej kreatywne dodatki, baza ta może pomieścić je wszystkie. Nasz przepis na pizzę na grubym cieście jest wynikiem starannych eksperymentów z różnymi proporcjami składników, czasem pieczenia i temperaturą piekarnika, które razem tworzą idealne, grube ciasto na pizze. Zrób swoją własną domową pizzę na grubym cieście i zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół swoimi umiejętnościami kulinarnej.

pizza na grubym cieście w domowym wydaniu

Pizza na grubym cieście – Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej np.: wrocławskiej

60 g świeżych drożdży

1 łyżka oleju roślinnego

1 szklanka ciepłej przegotowanej wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Sos na ciasto do pizzy:

śmietana 12% – 3 łyżki

ketchup pikantny- 5 łyżek

Dodatki na wierzch:

ser żółty w kostce 200 g

wędlina 200 g

pieczarki

pół papryki czerwonej

przyprawy: suszone oregano, bazylia, chili, vegeta.

Pizza na grubym cieście – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Składniki na ciasto wsypać do dużej miski – połączyć i zagnieść ręcznie. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut.

2

W tym czasie przygotować składniki na wierzch pizzy: ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wędlinę i paprykę umyć i pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki.

3

Przygotować sos: śmietanę połączyć z ketchupem.

4

Po 20 minutach odkryć ciasto, ponownie krótko zagnieść. Dużą blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę i rękoma rozciągać na kształt blachy lub koła.

5

Posmarować sosem, posypać oregano i bazylią.

6

Posypać żółtym serem, wyłożyć wędlinę, paprykę i pieczarki. Posypać lekko Vegetą lub solą i chili.

7

Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 220 C termoobieg i piec 18-20 minut. Podawać z ketchupem i sosem czosnkowym. Smacznego 🙂

Pizza na grubym cieście – porady i dodatkowe informacje

Żeby ciasto na pizzę na grubym cieście nam pięknie wyrosło, drożdże powinny być w temperaturze pokojowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z piekarnika
Następny przepis: Kokosanka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode