Ciasto Rzeszowiak

Ciasto Rzeszowiak

Rzeszowiak to prawdziwa ikona kuchni podkarpackiej. Wśród wielu regionalnych specjałów wyróżnia się swoją kremową strukturą, delikatnym smakiem, a przede wszystkim oryginalną recepturą. Nic nie jest w stanie zastąpić ciasta zrobionego według starego, rodzinnego przepisu. To prawdziwy unikat, zachwycający swoim niepowtarzalnym smakiem i kuszącym wyglądem. Niewiele jest rzeczy, które mogą dorównać przyjemności smakowania domowego ciasta. Zwłaszcza gdy jest to tak wyśmienite danie jak rzeszowiak. Decydując się na jego wykonanie, warto poznać jego tajniki i postarać się o perfekcyjne odtworzenie przepisu.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 250g. mąki
  • 2 żółtka
  • 100g. cukru
  • 150g. masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • Masa makowa:
  • 250g. maku zmielonego (dostępny w sklepach)
  • 2 żółtka
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżka masła/ margaryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 krople aromatu migdałowego
  • Masa orzechowa:
  • 350g. zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka masła/ margaryny
  • Masa serowa:
  • 500g. twarogu półtłustego
  • 200g. masła/ margaryny
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • 10 białek
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Ciasto rzeszowiak – jak zrobić?

  1. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki 24x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  2. Wykładanie poszczególnych mas na podpieczony spód ciasta Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej.
  3. Wykładanie poszczególnych mas na podpieczony spód ciasta. Koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej.
  4. Wyłożenie masy budyniowej na ciasto. Na wierzch wyłożyć masę serową. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec w 170st.C około 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  5. Ciasto Rzeszowiak posypane cukrem pudrem. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto Rzeszowiak – dodatkowe informacje

Słowa kluczowe: rzeszowiak przepis, ciasto rzeszowiak przepis, ciasto wz ewa wachowicz, placek rzeszowiak, wuzetka przepis ewa wachowicz, ciasto rzeszowiak, rzeszowiaka

Porady:

1. Polecam przed pieczeniem przykryć ciasto folią aluminiową i piec w ten sposób 30 minut, a następnie zdjąć folię i piec resztę czasu, tak aby ciasto nie spiekło się za szybko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto rumowe
Następny przepis: Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode