Ciasto rumowe

Ciasto rumowe

Podniebny placek rumowy, to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią intensywne i wyraziste smaki. Docenią go zarówno miłośnicy rumu, jak i osoby szukające oryginalnych pomysłów na deser. Doskonale łączy w sobie wilgotność i gęstość ciasta z delikatną nutą słodyczy. Idealnie dopełnia smakową ucztę, a dodatek rumu nadaje mu wyjątkowego, niepowtarzalnego charakteru. W tym przepisie składniki jak: mąka, masło, jajka, kakao, cukier i oczywiście rum, spotykają się, aby stworzyć prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. Niezwykle łatwy w przygotowaniu, ale zaskakujący swoim bogatym smakiem.

Składniki:

  • -biszkopt- z 3 jajka
  • KREM
  • -mleko 3,2 % 1 szklanki
  • -cukier 1 szklanka
  • -jajka 3 sztuki
  • -masło 20 dkg
  • -margaryna 12,50 dkg
  • -ciastka 6 paczek
  • -rum 100 mililitrów
  • -wiórki kokosowe 4 łyżki
  • LUKIER
  • -cukier puder 1,50 szklanki
  • -woda 5 łyżek

Ciasto rumowe – jak zrobić?

  1. Zagotować mleko z cukrem, wychłodzić.
  2. Odlać trochę zimnego mleka, dodać jajka dokładnie roztrzepać. Mleko powtórnie zagotować, wlać jajka cały czas mieszając, zagotować. Odstawić do przestudzenia.
  3. Margarynę z masłem rozkręcić, stopniowo dodając masę jajeczną.
  4. Na zimnym biszkopcie rozsmarować krem. Na kremie ułożyć ciastka, skropić wszystko rumem.
  5. Cukier puder zalać gorącą wodą, wymieszać. Ciastka polukrować na prawie zastygły lukier, posypać wiórki kokosowe albo posypkę czekoladową. SMACZNEGO!!!!! Blaszka 25 x 25 cm.

Ciasto rumowe – dodatkowe informacje

Zamiast rumu, można dodać aromatu rumowego… to nie będzie to samo ale można podawać dzieciom


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto różane (z płatków dzikiej róży)
Następny przepis: Ciasto salceson (rolada waflowa)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode