Biszkopt z kremem budyniowo-kokosowym

Biszkopt z kremem budyniowo-kokosowym

Ciesz się smakiem kremu budyniowo-kokosowego połączonego z delikatnym, puszystym biszkoptem w tym wyjątkowym przepisie. Biszkopt z kremem budyniowo-kokosowym to wyrafinowana wariacja na temat klasycznego ciasta. Idealne dla miłośników egzotycznych smaków i tradycyjnego cukiernictwa. Krem budyniowy z kokosem dodaje niezapomniany, kremowy akcent, tworząc doskonały kontrast dla lekkiego biszkoptu. Ta słodka uczta jest doskonała na każdą okazję – od codziennych deserów po wykwintne przyjęcia. Wybierz ten przepis, jeśli chcesz połączyć sprawdzoną klasykę z nutą egzotyki i zaskoczyć bliskich wyjątkową kompozycją smaków.

Składniki:

  • Krem:
  • 1/2 litra mleka
  • budyń np. waniliowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • wiórki kokosowe
  • Biszkopt:
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Biszkopt z kremem budyniowo-kokosowym – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Krem:
    Zagotować mleko, dodać budyń i mąkę, mieszać, żeby się nie przypaliło. Odstawić do ostygnięcia, zmiksować z masłem, dodać wiórki kokosowe (mi zostały po nalewce kokosowej).
  2. Biszkopt:
    Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i wodę, dobrze zmiksować. Przelać do formy, np. kwadratowej, posmarowanej tłuszczem i opruszonej mąką. Piec ok. 30 minut w 180 stopni C. Przestudzony biszkopt przekroić, nasączyć, np. sokiem i posmarować masą budyniową. Udekorować według upodobania.

Smacznego!

Biszkopt z kremem budyniowo-kokosowym – dodatkowe informacje

Do ciasta można dodać kakao, będzie brązowe a krem może być jakikolwiek 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z brzoskwiniami
Następny przepis: biszkopt z kremem karpatkowym i owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode