Diablotki

Diablotki

Kuchnia polska jest pełna smacznych i wyjątkowych potraw, które często odzwierciedlają tradycje regionalne. Diablotki są jednym z tych przysmaków, który rozpala podniebienia swoim pikantnym smakiem. Pierwsze skojarzenie z tą nazwą to oczywiście pikantne potrawy z diabelskim akcentem. I faktycznie, diablotki bywają różnie przyrządzane, ale zawsze cechuje je ten „diabelski” charakter. Oryginalny przepis na diablotki, który przedstawiamy poniżej, to kompozycja mięsa mielonego, cebuli, jajka, bułki tartej i przypraw. Każdy, kto chce doświadczyć prawdziwego smaku polskiej kuchni, powinien spróbować diablotek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 40 dag żółtego sera
  • kostka masła
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • białko
  • kminek
  • tłuszcz do blachy

Diablotki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy. Ok. 1/3 sera ścieramy na tarce o dużych oczkach, resztę ścieramy na małych.
  2. Ser drobno starty mieszamy z mąką. Następnie dodajemy miękkie masło, przyprawy i wyrabiamy gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
  3. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm. Wykrawamy ciastka: trójkąty, kwadraty, romby, lub foremkami wycinamy fantazyjne kształty.
  4. Ciastka układamy na natłuszczonej blasze, smarujemy białkiem, posypujemy papryką, kminem oraz startym serem. Pieczemy ok. 15 minut w pregrzanym do temperatury 180 °C piekarniku.

Diablotki – dodatkowe informacje

Diablotki podajemy do zup (np. czystego barszczu) lub jako słoną przekąskę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Diabelskie krewetki
Następny przepis: Dietetyczna grochówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode