kapusta_duszona

Duszona kapusta z zasmażką

Czy jest coś bardziej pasującego do niedzielnego obiadu niż porcja gotowanej kapusty do schabowego i ziemniaków? Do tego dom pachnący domowym takim polskim obiadem. Może to tylko moje wspomnienia, ale ten zapach od razu przenosi mnie do czasów, kiedy babcia krzątała się po kuchni, a ja siedziałam przy stole, podjadając kawałki chleba z masłem niecierpliwie czekając, żeby pozwoliła mi spróbować kapusty ciepłej z garnka. Potem kapustę zamykała w słoiki, by były na niedzielę. Duszona kapusta z zasmażką to właśnie taki smak – prosty, ciepły i pełen nostalgii.

Przyznam, że długo myślałam, że to potrawa, która wymaga dużego nakładu pracy. Przerażała mnie cała główka kapusty do pocięcia. Plus wydawało mi się, że ten smak jest nie do podrobienia, tylko „na oko” można uzyskać idealną kapustę z zasmażką. Ten smak trochę kapusty lekko kremowej, trochę słodkiej, trochę kwaśnej. Nie takiej typowej kapusty zasmażanej ze sklepu.

A potem odkryłam, że wystarczy parę składników i wolne 45 min, bo duszona kapusta z zasmażką wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu.

kapusta_duszona

Duszona kapusta z zasmażką – Składniki

1 główka białej kapusty
1 cebula
½ łyżeczki mielonego kminku
sól i cukier do smaku
2 łyżki octu (zwykłego, winnego) lub soku z cytryny
3 łyżki mąki pszennej
olej do zasmażki (około 4 łyżki)

Duszona kapusta z zasmażką – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Kapustę poszatkuj drobno i umieść w dużym garnku. Zalej gorącą wodą, zagotuj. Następnie odlej wodę, aby kapusta nie była gorzka.

2

Posiekaj drobno cebulę i dodaj ją do garnka z kapustą. Zalej kapustę świeżą wodą tak, aby lekko ją przykryła. Dodaj pół łyżeczki: cukru, soli i mielony kminek. 

3

Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż kapusta zmięknie.

4

Zakwaś przez dodanie 2 łyżki octu lub soku z cytryny do garnka i gotuj, delikatnie mieszając.

5

W tym samym czasie w małym rondelku rozgrzej olej, dodaj 3 łyżki mąki i mieszaj, aż zasmażka się spieni i nabierze delikatnego żółtego koloru. Uważaj, aby jej nie przypalić.

6

Gorącą zasmażkę wlej do garnka z gorącą kapustą. Dokładnie wymieszaj, aby całość się połączyła i lekko zgęstniała. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

7

Spróbuj i w razie potrzeby dopraw dodatkową solą, cukrem lub octem/cytryną według własnych preferencji.

Duszona kapusta z zasmażką – porady i dodatkowe informacje

  • Nie przejmuj się grudkami w zasmażce, po dodaniu do gotowanej kapusty zasmażka się rozpuści.
  • Gotowa duszona kapusta z zasmażką to doskonały dodatek do mięsnych dań, ziemniaków czy pierogów
  • Kapustę można zamykać w słoiki i przechowywać w lodówce lub pasteryzować

Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe parówki drobiowe
Następny przepis: Ekspresowy wegański chlebek bananowy z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode