Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Kochasz słodkie wypieki, ale szukasz odmiany dla typowych ciast czekoladowych czy biszkoptowych? Dziś podsyłam propozycję ciasta idealnego na ciepłe, rodzinne popołudnia – przepis na pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami. To wilgotnej konsystencji drożdżówka z chrupiącą kruszonką na wierzchu, która doda temu niewątpliwie tradycyjnie polskiemu wypiekowi wyjątkowego charakteru. Ciasto drożdżowe z rodzynkami to też doskonały wybór na drugie śniadanie czy podwieczorek. Drobne rodzynki dodają całości słodyczy i próbując tego wypieku, na pewno nie będziesz żałował. Serdecznie zapraszam Cię do wypróbowania tego przepisu!
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 6 łyżek cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 200 ml letniego mleka
- 1 jajko
- 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek
- 80 g rodzynek
- Kruszonka:
- 1 łyżka zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką – jak zrobić?
- 1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
- 2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.
- 3. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką – dodatkowe informacje
http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/08/ciasto-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM
Następny przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA