domowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Kochasz słodkie wypieki, ale szukasz odmiany dla typowych ciast czekoladowych czy biszkoptowych? Dziś podsyłam propozycję ciasta idealnego na ciepłe, rodzinne popołudnia – przepis na pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami. To wilgotnej konsystencji drożdżówka z chrupiącą kruszonką na wierzchu, która doda temu niewątpliwie tradycyjnie polskiemu wypiekowi wyjątkowego charakteru. Ciasto drożdżowe z rodzynkami to też doskonały wybór na drugie śniadanie czy podwieczorek. Drobne rodzynki dodają całości słodyczy i próbując tego wypieku, na pewno nie będziesz żałował. Serdecznie zapraszam Cię do wypróbowania tego przepisu!

domowe ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką – Składniki

40 g świeżych drożdży

6 łyżek cukru

3 szklanki mąki pszennej

duża szczypta soli

200 ml letniego mleka

1 jajko

1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek

80 g rodzynek

Kruszonka:

1 łyżka zimnego masła

3 łyżki cukru

4 łyżki mąki

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.

2

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

3

Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne.

4

Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.

5

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut.

6

Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.

7

Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką.

8

Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe cudo
Następny przepis: Brokuły z bułką tartą i masełkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode