Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką

Kochasz słodkie wypieki, ale szukasz odmiany dla typowych ciast czekoladowych czy biszkoptowych? Dziś podsyłam propozycję ciasta idealnego na ciepłe, rodzinne popołudnia – przepis na pyszne ciasto drożdżowe z rodzynkami. To wilgotnej konsystencji drożdżówka z chrupiącą kruszonką na wierzchu, która doda temu niewątpliwie tradycyjnie polskiemu wypiekowi wyjątkowego charakteru. Ciasto drożdżowe z rodzynkami to też doskonały wybór na drugie śniadanie czy podwieczorek. Drobne rodzynki dodają całości słodyczy i próbując tego wypieku, na pewno nie będziesz żałował. Serdecznie zapraszam Cię do wypróbowania tego przepisu!

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • duża szczypta soli
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1 jajko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek
  • 80 g rodzynek
  • Kruszonka:
  • 1 łyżka zimnego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką – jak zrobić?

  1. 1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem, wlewamy letnie mleko i pod przykryciem pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmącone jajko i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość mieszamy hakiem na niskich obrotach do momentu, aż ciasto będzie elastyczne. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godz.
  2. 2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy razem ze sparzonymi rodzynkami i wkładamy do 2 foremek na keks, ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Składniki na kruszonkę wyrabiamy ze sobą do momentu, aż nie powstaną grudki.
  3. 3. Wyrośnięte ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy obficie kruszonką. Pieczemy w 170*C w termoobiegu przez ok 45 minut.

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką – dodatkowe informacje

http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/08/ciasto-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM
Następny przepis: CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode