Czekoladowe miseczki

Czekoladowe miseczki

Czekoladowe miseczki to przepis kuszący dla każdego wielbiciela słodkości. Idealny na wyjątkowe okazje, sprawdzi się jako efektowny dodatek do uroczystego deseru czy eleganckiej kolacji. Dzieląc miłość do czekolady, można przemienić ją na wytworny element dekoracji stołu. To prosta, ale reprezentacyjna forma podania deseru, która z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Pamiętaj, że miseczki z czekolady są nie tylko piękne, ale również niezwykle smaczne. Wybierając ten przepis, dostajesz nieograniczone możliwości tworzenia własnych kombinacji smaków, zaskakując wszystkich swoją kulinarną pomysłowością.

Składniki:

  • 100 g czekolady
  • 2 balony
  • bita śmietana
  • owoce (banany lub według własnego uznania)
  • posypka kakaowa

Czekoladowe miseczki – jak zrobić?

  1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i studzimy.
  2. Balony myjemy i dmuchamy. Po ich nadmuchaniu zanurzamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia na kubki.
  3. Na pergaminie robimy kleksy z czekolady i ustawiamy na nie baloniki. Wkładamy do lodówki na 20 minut do zastygnięcia.
  4. Gdy czekolada zastygnie przyklejamy na balonik kawałek taśmy klejącej i przebijamy szpilką by balon powoli wypuszczał powietrze.
  5. Miseczki wypełniamy bitą śmietaną i dekorujemy owocami i posypką.

Czekoladowe miseczki – dodatkowe informacje

Zanim zanurzymy balonik w czekoladzie musimy się upewnić, że nie jest gorąca. Musi być wciąż jeszcze płynna, ale nie za ciepła. Inaczej balon nam pęknie i kuchnia do sprzątania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe jajka z mascarpone i konfiturą morelową
Następny przepis: Czekoladowe lizaki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode