Czekoladowe jajka z mascarpone i konfiturą morelową

Czekoladowe jajka z mascarpone i konfiturą morelową

Zapraszamy do odkrycia niezwykle smakowitego przepisu – czekoladowe jajka z mascarpone i konfiturą morelową. Ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia – delikatność mascarpone doskonale łączy się z intensywnym smakiem czekolady. Dodatek konfitury morelowej wprowadza owocową nutę, która przełamuje słodkość czekolady i dodaje deserowi nieco lekkości. Ten przepis na czekoladowe jajka jest idealny zarówno na świąteczny stół, jak i na każdą inną okazję. Sprawdź, jak łatwe i szybkie jest przygotowanie tego niezwykłego deseru i czym zaskoczysz swoich bliskich podczas następnego spotkania.

Składniki:

  • Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g białej czekolady
  • Dodatkowo:
  • 180 g mlecznej czekolady
  • 6 łyżeczek konfitury morelowej
  • 6 balonów
  • odrobina oleju do wysmarowania balonów

Czekoladowe jajka z mascarpone i konfiturą morelową – jak zrobić?

  1. image-1nj1u0g 1.
    Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu do garnuszka wlać wrzątek, nie za dużo – wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę połamać na kawałki i umieścić w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę umieścić na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić. Balony obmyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć. Następnie wypełnić je powietrzem do rozmiarów dużego jajka. Zawiązać końcówki na supeł, by powietrze z nich nie uchodziło. Natłuścić odrobiną oleju, dzięki czemu łatwiej będą odchodzić od czekoladowych skorupek. Balony maczać w przestudzonej czekoladzie i odstawić do lodówki, aż czekolada całkowicie zastygnie (ok. 20 minut).
  2. image-2bjl3pk 2.
    Krem: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone i ostudzoną białą czekoladę. Całość krótko zmiksować do połączenia. Balony z czekoladowymi skorupkami wyjąć z lodówki. Nakłuć igłą i poczekać, aż z zejdzie z nich powietrze. Delikatnie oderwać balony od skorupek.
  3. image-20g9yl6 3.
    Skorupki wypełnić kremem. Na środku każdego jajeczka umieścić łyżeczkę konfitury morelowej jako żółtko. Smacznego!

Czekoladowe jajka z mascarpone i konfiturą morelową – dodatkowe informacje

Przepis na 6 jajeczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Czekoladowe fondue
Następny przepis: czekoladowe kulki z wiórkami kokosowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode