Brokuły z bułką tartą i masełkiem

Brokuły z bułką tartą i masełkiem

Odkryjcie prostotę i wdziękiem klasycznej potrawy z brokułem – Brokułu z bułką tartą i masłem. Ten smaczny przepis redefiniuje brokuły, pokazując jego uniwersalność i zdolności kulinarne. Połączenie delikatnego warzywa z pudrową miękkością bułki tartej i bogactwo masła, tworzy wyśmienite, aromatyczne danie. Naszą wersję podkręcają nuty pikantności oraz kąpiel w roztopionym maśle, co nadaje brokułowi niewiarygodnie soczystego smaku. Idealne jako lekki posiłek, przekąska czy dodatek do głównego dania – Brokuły z bułką tartą i masłem to prawdziwa gratka dla miłośników warzywnych doznań.

Brokuły z bułką tartą i masełkiem

Brokuły z bułką tartą i masełkiem – Składniki

Jeden brokuł lub połówka brokuła i połówka kalafiora

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka masła + 1/4 szklanki mleka

Brokuły z bułką tartą i masełkiem – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Brokuły po oczyszczeniu zblanszować w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem masła i mleka na al’dente.

2

Gotujemy bez pokrywki, aby nie straciły koloru.

3

Odsączyć i polać stopionym masłem z bułką tartą.

Brokuły z bułką tartą i masełkiem – porady i dodatkowe informacje

Brokuły z bułką tartą i masłem to smaczne danie, które może być świetną alternatywą dla tradycyjnych dań obiadowych. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom zdrowej i smacznej kuchni.

Fasolka i kukurydza, chociaż zbędne, mogą służyć jako dekoracja dania, dodając mu koloru i różnorodności. Jednak nie są one koniecznym składnikiem i można je pominąć wedle własnego uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Następny przepis: Domowe ciastka Belvita

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode