Domowy bundz z mleka krowiego

Domowy bundz z mleka krowiego

Czy marzyłeś kiedykolwiek o przygotowaniu domowego sera? Ten przepis pozwoli ci zrealizować te marzenia. Będziemy tworzyć bundz – tradycyjny ser z Podhala. Jest to ser wiejski, kiedyś zrobiony ze świeżego mleka przed szczytem udojów (od stąd jego nazwa). Przygotowywany jest z krowiego mleka, dzięki czemu ma delikatny, kremowy smak. Jest to idealny przepis dla miłośników domowej roboty i tradycyjnych polskich smaków. Choć przygotowanie bundza wymaga trochę cierpliwości, efekt końcowy jest tego warty. Przygotuj się na wspaniałą przygodę z domowym serowarstwem.

Składniki:

  • 5 litrów świeżego mleka od krowy z wiejskiej zagrody
  • 8 kropli naturalnej podpuszczki (dostępnej do zakupu online)
  • 1/4 płaskiej łyżeczki chlorku wapnia
  • termometr – niezbędny
  • durszlak lub inne sito do odsączenia
  • chusta serowarska lub pieluszka tetrowa
  • Solanka:
  • 1-1,5 litra przegotowanej, zimnej wody
  • 3 łyżki soli

Domowy bundz z mleka krowiego – jak zrobić?

  1. Mleko wlać do dużego garnka dodać chlorek wapnia i podpuszczkę zamieszać (około 1 min), podgrzać do temperatury 35-36 stopni C. Mleko zdjąć z pieca, a garnek przykryć i pozostawić na 30 min do utworzenia się skrzepu – w tym czasie nie mieszać. Wytworzony skrzep, należy pociąć ostrym nożem w kratkę – co 2- 3 cm i na ukos zagłębiając nóż w skrzepie. Przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 30 min.
  2. Duże sito wyłożyć pieluszką tetrową lub chustą serowarską i przekładać skrzep. Nie przelewać bezpośrednio z garnka, bo rozbiją się małe skrzepki. Co jakiś czas odlewać serwatkę (płyn który pozostaje z cedzenia) i poczekać chwilę, aż serek trochę odcieknie, żeby nam się wszystko zmieściło na sicie. Chyba że mamy wiaderko i na niego położymy durszlak, wtedy całość nam się zmieści w jednym naczyniu. Cały skrzep pozostawić do odcieknięcia na ok. 20 godz. Po pierwszej godzinie przewróć ser do góry nogami ściągając pieluchę. Co dwie godziny odwracaj ser, aby z obydwóch stron odbiła się faktura sita. Odwracanie jest równie ważne ze względu na konsystencję sera. Po upływie 20-24 godz ser zatop w solance zrobionej z wody i soli. Odwracaj ser w solance co 1 godzinę, wtedy właśnie powstają dziury w serze. Po 5 godzinach wyjmij ser i osusz na kratce kuchennej. Ser w tym momencie gotowy jest do spożycia.

Domowy bundz z mleka krowiego – dodatkowe informacje

Do ser bundz można dodać różne przyprawy jak np. murzynek, bazylię, suszone pomidory (dodajemy je jeszcze przed dodaniem podpuszczki).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: domowy budyń waniliowy
Następny przepis: Domowy cheeseburger

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode