Dietetyczna grochówka

Dietetyczna grochówka

W ramach troski o zdrowie i dobry wygląd, wiele osób poszukuje dietetycznych wersji swoich ulubionych potraw. Tym razem prezentujemy przepis na dietetyczną grochówkę. To pyszne i pożywne danie, które bez wyrzutów sumienia można włączyć do swojego planu żywieniowego. Jego podstawą jest groch, będący znakomitym źródłem białka i błonnika. Tryb przygotowania został tak zaplanowany, by zachować jak najwięcej cennych składników odżywczych. Dietetyczna grochówka to idealny pomysł na zdrowe i smaczne danie, które dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, nie obciążając go nadmiarem kalorii.

Składniki:

  • 2 kawałki selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1,5 szklanki łuskanego grochu (u mnie połówki)
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 spora cebula
  • 1 laska cienkiej kiełbasy z piersi kurczaka lub innej chudej (użyłam Morliny – polecam, naprawdę dobra i jak na kupną, ma nawet przyzwoity skład)
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • sporo majeranku
  • 0,5 łyżeczki cząbru

Dietetyczna grochówka – jak zrobić?

  1. Pietruszkę, jeśli jest duża, przekrajamy na pół. Marchewkę kroimy w półplasterki. Wrzucamy do garnka seler, pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy 2-2,5l wody. Około 15 minut po zagotowaniu dodajemy groch.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżeczce masła. W trakcie smażenia lekko solimy, żeby szybciej zmiękła. Usmażoną dodajemy do zupy.
  3. Kiełbasę kroimy w półplasterki (albo kostkę, jak sobie chcemy) i podsmażamy na tłuszczu pozostałym po cebuli.
  4. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Wędlinę z patelni również (i te 2 kropelki tłuszczyku z patelni). Gotujemy kilka minut, aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem.
    Posmakuje również osobom, które się nie odchudzają, więc tu odchodzi nam konieczność gotowania 'na dwa gary’.
    Smacznego!!!!

Dodatkowe informacje – Dietetyczna grochówka

1. Zamiast wędliny drobiowej można użyć innej chudej.

2. Można dodać jeszcze wędzoną pierś kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DIETETYCZNA BABKA DROŻDŻOWA BEZ TŁUSZCZU, MLEKA I BIAŁEK
Następny przepis: Dietetyczna kanapka z kurczakiem i frytkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode