DIETETYCZNA BABKA DROŻDŻOWA BEZ TŁUSZCZU, MLEKA I BIAŁEK

DIETETYCZNA BABKA DROŻDŻOWA BEZ TŁUSZCZU, MLEKA I BIAŁEK

Jeśli poszukujesz przepisu na dietetyczne, lekkie ciasto, to nasza propozycja jest idealna dla Ciebie. Dietetyczna babka drożdżowa bez tłuszczu, mleka i białek to doskonały wybór na popołudniowy deser czy dodatek do porannej kawy. Brak tłuszczu sprawia, że jest to ciasto niezwykle delikatne i puszyste, idealne dla osób dbających o linię. Bez mleka – to doskonałe rozwiązanie dla osób z nietolerancją laktozy, a brak białek umożliwia spożycie tego deseru osobom na specjalistycznej diecie. Babka bez tłuszczu to wersja klasycznego wypieku, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim szukającym zdrowych słodkości.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 3 dkg drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka płaska cukru waniliowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść rodzynek obsypanych mąką
  • cukier puder do dekoracji babki

Dietetyczna babka drożdżowa bez tłuszczu, mleka i białek – jak zrobić?

  1. Podgrzać wodę. Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki (z całej odważonej porcji mąki). Wymieszać i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem i solą. Do mąki dać wyrośnięty zaczyn i żółtka. Wyrabiać ręką. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki. Ciasto jest dobrze wyrobione jak jest gładkie i odchodzi od miski i ręki.
  2. Dużą formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wymiary formy na babkę z kominkiem: mała średnica 16cm; duża średnica 25cm; wysokość 14cm. Ciasto równo ułożyć w formie i dać do wyrośnięcia do piekarnika i nastawić temperaturę 35 – 40 stopni. Gdy ciasto wyrośnie, podnieść temperaturę do 180 stopni. Babkę pieczemy około 40 – 50 min. na dolnym poziomie piekarnika, bo bardzo wyrasta. Jeżeli się za bardzo rumieni, należy przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, babkę pozostawić jeszcze 15 min. w wyłączonym piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Babkę po wyjęciu z piekarnika od razu wyjąć z formy na kratkę do ostudzenia. Wystudzoną babkę położyć na ozdobnym talerzu i obsypać cukrem pudrem.

DIETETYCZNA BABKA DROŻDŻOWA BEZ TŁUSZCZU, MLEKA I BIAŁEK – dodatkowe informacje

Babka bez tłuszczu jest puszysta i nie za słodka, dlatego można ją grubo obsypać cukrem pudrem, lub polać lukrem z 1/2 szkl. cukru pudru i 1 i 1/2 łyżki gorącej wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Diabelskie krewetki
Następny przepis: Dietetyczna grochówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode