Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi

Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi

Ciasto Snikers z miodowymi orzeszkami solonymi to niesamowity deser, który nie tylko smakuje spektakularnie, ale również roztacza subtelny aromat miodu i soli. Właściwa kompozycja słodkiego miodu z lekką solą i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi tworzy niepowtarzalną symfonię smaku. Doświadczenie jedzenia tego ciasta jest jak podróż do królestwa mlecznej czekolady w towarzystwie nuty karmelu, skąpanej w akompaniamencie leśnych orzechów ziemnych. To ciasto łączy w sobie doskonałą harmonię smaków typowego batonika Snikers, ale podanej w unikalnej, domowej formie. Bez wątpienia Ciasto Snikers z miodowymi orzeszkami solonymi to połączenie, które uwodzi smakoszy na całym świecie.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • Masa budyniowa:
  • 1 budyń o smaku śmietankowym
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • Polewa miodowa z orzeszkami ziemnymi:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 200 g orzeszków ziemnych solonych
  • oraz
  • 1 większa puszka masy kajmakowej
  • oraz
  • polewa czekoladowa i kolorowe perełki do dekoracji

Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi – jak zrobić?

  1. Ciasto miodowe:
    • Mąkę pszenną przesiać z sodą, dodać posiekaną schłodzoną margarynę, cukier, jajka oraz płynny miód. Z tych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować i wyłożyć wyłożoną papierem do pieczenia blachę-dno.
    • Dwa blaty upiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 12-15 minut.
    • Przed pieczeniem trzeciego blatu, należy przygotować polewę miodową z orzeszkami: w garnuszku należy rozpuścić masło z cukrem i miodem i wsypać orzeszki ziemne. Chwilę wszystko zagotować i odstawić do przestudzenia.
    • Gdy masa przestygnie, należy nałożyć ją na ostatni blat na całej powierzchni i piec około 12-15 minut.
  2. Masa budyniowa:
    • 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami.
    • W pozostałym mleku dokładnie wymieszać budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną.
    • Do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowaną mieszankę budyniową i zagotować, mieszając, żeby budyń się nie przypalił.
  3. Przełożenie:
    • Pierwszy upieczony blat posmarować większą częścią gorącego budyniu, przykryć drugim blatem.
    • Drugi blat posmarować podgrzaną masą kajmakową i wyłożyć resztę masy budyniowej.
    • Na koniec przykryć ostatnim blatem z miodowymi orzechami.
  4. Ciasto schłodzić w lodówce (schować na całą noc).
  5. Przed podaniem udekorować gotową polewą czekoladową, rozprowadzając ją gdzie niegdzie i kuleczkami perełkami.

Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Blacha o wymiarach 25 na 25 cm.

Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.

Masę z orzeszkami można przygotować wcześniej, żeby miała czas ostygnąć, ponieważ nakładamy ją na ostudzone ciasto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Rzeszowiak
Następny przepis: Ciasto Sezam siostry Anastazji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode