Ciasto Sezam siostry Anastazji

Ciasto Sezam siostry Anastazji

Ciasto Sezam siostry Anastazji to prawdziwa wojaż kulinarny, który przeniesie Cię do czasów domowej kuchni z dzieciństwa. Ten smakowity desert, bogaty w nuty sezamu, jest jednym z najżyczliwszych przekazów od siostry Anastazji, która przez lata doskonaliła swój przepis. Uderza swoją prostotą i elegancją, a do tego jest niesamowicie sycące. Idealne na południową kawę lub szybki deser na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto Sezam siostry Anastazji, potocznie zwane także „Sezamowcem” jest prawdziwym skarbem polskiej kuchni i smakuje doskonale w każdych warunkach. Przygotuj składniki i gotuj z radością!

Składniki:

  • Ciasto kruche I:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Sezam:
  • 15 dag ziaren sezamu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 10 dag margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • Kokos:
  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
  • Ciasto kruche II :
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Orzechy:
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • Masa:
  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 kostki masła (użyłam 3/4 kostki)
  • 3 budynie kokosowe (użyłam budyni wanilinowych)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • Blacha 38×23 cm

Ciasto sezam siostry Anastazji – jak zrobić?

  1. Ciasto kruche I:
    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim 2 blaszki do pieczenia wcześnie wyłożone papierem do pieczenia.
  2. Sezam:
    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Studzimy i wykładamy na wierzch jednego placka. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut.
  3. Kokos:
    Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce ciągle ubijając dodajemy cukier. Wyłączamy mikser, dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką. Drugie ciasto smarujemy powidłami a na wierzch wykładamy pianek z wiórkami. Blachę z plackiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut kontrolując co jakiś czas stan placka.
  4. Ciasto kruche II:
    Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Orzechy:
    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając. Masę orzechową wykładamy na ciasto miodowe. Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-25 minut.
  6. Masa:
    Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając stopniowo zimny budyń i wiórki kokosowe.
  7. Przełożenie ciasta:

    • ciasto z orzechami
    • połowa masy
    • ciasto z sezamem
    • druga połowa masy
    • ciasto z kokosem
    • polewa (opcjonalnie)

Słowa kluczowe: ciasto sezamowe siostry Anastazji, sezamowiec siostry Anastazji.

Porady – dodatkowe informacje

Stosowałam się do zaleceń Siostry Anastazji odnośnie wymiarów blaszki jednak moim zdaniem, ale również osób które ciasto jadły, doszliśmy do wniosku że ciasto wyszło za wysokie i ciężko było je kroić. Więc moja propozycja jest taka, aby ciasto upiec na jeszcze większej blaszce lub zrobić z połowy porcji i upiec na blaszce o wymiarach nieco mniejszych od tych, które podaje Siostra Anastazja.

Wykonanie ciasta można rozłożyć na 2 dni ze względu na to, że jest ono dość pracochłonne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto serowe z rabarbarem
Następny przepis: Ciasto Shrek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode