Cukinia faszerowana ryżem i rybą z koperkiem

Cukinia faszerowana ryżem i rybą z koperkiem

Zaskocz swoich gości nieoczekiwanym połączeniem smaków z naszym przepisem na faszerowane cukinie. To tradycyjna potrawa, ale z interesującym twistem! Zamiast klasycznego mięsa, użyjemy lekkiego fileta z ryby i orzeźwiającego kopru. To danie podkreśla delikatny smak cukinii, a ryż dodaje mu sytości. Rozważ podanie tego jako specjalnej przystawki na kolację lub jako lekkie, ale treściwe danie główne. Faszerowane cukinie z ryżem i rybą z koperkiem to połączenie smaków, które zadowoli zarówno miłośników warzyw, jak i owoców morza. To ciekawy sposób na wykorzystanie popularnych w letnie dni cukinii.

Składniki:

  • 4 świeże cukinie
  • 1/2 ugotowanego woreczka ryżu
  • 200 g ryby – u mnie dorsz czarny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 szczypty przyprawy Harissa
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku
  • Dodatkowo:
  • naczynie do pieczenia posmarowane masłem
  • 2 łyżki masła klarowanego

Cukinia faszerowana ryżem i rybą z koperkiem – jak zrobić?

  1. Cukinię myję, osuszam, kroję na kawałki – 5-6 cm, wydrążam środki. Cukinię wewnątrz osypuję lekko solą i pieprzem. Pokrojoną w kostkę cebulę szkłę na maśle, dodaję czosnek i 1/4 posiekanych środków z cukinii, podsmażam. Do ryżu dodaję posiekaną drobno rybę, koperek, cebulkę z dodatkami, doprawiam harissą, solą i pieprzem. Farszem napełniam przygotowaną cukinię, ustawiam w naczyniu do pieczenia, skrapiam masłem, piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Słowa kluczowe: faszerowane cukinie

xxxx – dodatkowe informacje

Tak przygotowaną cukinię podaję jako posiłek w towarzystwie lekkiej sałatki 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Cukinia faszerowana ragu
Następny przepis: CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode