Cukinia marynowana w occie

Cukinia marynowana w occie

Cukinia to bardzo uniwersalna warzywna gwiazda, która doskonale sprawdza się we wszelkiego rodzaju potrawach. Dziś przygotujemy niesamowicie aromatyczną, delikatnie kruchą oraz lekko pikantną – cukinię marynowaną w occie. Ten przepis to doskonały sposób na zimowe zapasy z cukinii. Marynowana cukinia to prawdziwy dodatek do każdej potrawy, bez względu na porę roku. Cukinia, pokrojona w plasterki i umieszczona w słoiku, nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. To świetny sposób na dodatek do sałatek, kanapek czy mięs. Przygotujmy razem domowe przetwory z cukinii na zimę oraz odkryjmy sekret idealnej zalewy do marynowania.

Składniki:

  • 3-3,5 kilograma cukinii
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • Dodatkowo na każdy słoik(0,75 l):
  • 1 baldachim kopru
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1,2 łyżeczki gorczycy

Cukinia marynowana w occie – jak zrobić?

  1. Cukinie myjemy nie obierając, kroimy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Za pomocą tarki lub szatkownicy kroimy w cienkie plastry. Do każdego słoika wkładamy przyprawy i koper. Układamy pokrojoną cukinię, dość ciasno. Składniki zalewy mieszamy, zalewamy cukinię poukładaną w słoikach. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zagotowania.

Cukinia marynowana w occie – dodatkowe informacje

Ilość cukini zależy od tego ile chcemy zrobić słoików.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW
Następny przepis: Cukinia panierowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode