Cukinia panierowana

Cukinia panierowana

Cukinia panierowana to doskonała alternatywa dla osób, które poszukują smacznej, lekkiej i przede wszystkim zdrowej przekąski. Ten prosty przepis z kuchni wegetariańskiej jest również dobrym wyborem dla tych, którzy pragną przemycić trochę warzyw do swojego codziennego menu. Delikatne w smaku i doskonałe w konsystencji, panierowane plasterki cukinii są idealnym dodatkiem do głównych dań lub sycącym poobiednim przekąskowaniem. Łatwość wykonania oraz dostępność składników sprawiają, że jest to doskonała propozycja na szybki przepis dla każdego.

Składniki:

  • 1 cukinia
  • sól, pieprz
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej

Cukinia panierowana – jak zrobić?

  1. Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Nie za cienkie. Solimy i pieprzymy. Odstawiamy na chwilę, aby zmiękła.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry cukinii panierujemy w mące, jajku i bułce (w takiej kolejności).
  3. Panierowaną cukinię układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron po kilka minut na małym ogniu.

Cukinia panierowana – dodatkowe informacje

Można odstawić do lodówki na dłużej, na kilka godzin. Podajemy z jakiś sosem lub do ziemniaków 🙂 Można też jeść z surówką 🙂 Smacznego 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: cukinia na słodko
Następny przepis: Cukinia smażona w mące

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode