cukinia na słodko

cukinia na słodko

Przepis na cukinię na słodko to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy chcieliby zaskoczyć swoje podniebienie nietypowym smakiem. Ten przecierwał przekonania, że cukinia jest jedynie warzywem na dania obiadowe, okazując się doskonałym składnikiem deserów. Przygotowana według tradycyjnej receptury staje się przysmakiem, który pozytywnie zaskakuje swoją subtelnością i słodyczą. Można ją podawać jako dodatek do różnego rodzaju deserów, ale także kosztować samodzielnie. To także idealna opcja na przetwory – cukinia na słodko doskonale sprawdzi się w zimowe, mroźne dni, przypominając smakiem o ciepłych, letnich chwilach. Nie czekaj, odkryj tę niecodzienną kombinację smaków.

Składniki:

  • 3-4 kg cukinii
  • 1,5 l wody
  • 3 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru
  • 1 cukier waniliowy

Cukinia na słodko – jak zrobić?

  1. Obierz cukinię, wydrąż ją z nasion i pokrój w kostkę.
    Zagotuj wodę, ostudź ją, następnie dodaj kwasek cytrynowy i zimną zalewę zalej pokrojoną cukinię na 12 godzin.
    Po 12 godzinach odlej zalewę, dodaj cukier waniliowy i cukier zwykły. Zagotuj.
    W gorącą zalewę dodaj cukinię i gotuj przez około 15 minut.
    Na koniec, gorącą cukinię przełóż do słoików, zakręć i odstaw do ostudzenia dnem do góry.
    Tak przygotowaną cukinię można podawać jako deser lub dodatek do ciast, wymieszaną z masą.

cukinia na słodko – dodatkowe informacje

Cukinia na słodko to smaczny przepis, który można wykorzystać do przygotowania różnych przetworów ze słodkiej cukinii. Jednak ważne jest, aby pamiętać, że cukinia nie może być rozgotowana. Dlatego gotujemy ją na koniec przez 15 minut, aby zachować jej odpowiednią konsystencję.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW
Następny przepis: Cukinia panierowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode