Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika
Składniki:
- 400 gram suchych ziaren ciecierzycy
- woda do namoczenia x 3
- sól do gotowania + woda
- sól – 1 łyżeczka na słoiczek + wrzątek do napełnienia
Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika – jak zrobić?
-
1. Dzień przed gotowaniem namaczam cieciorkę w zimnej wodzie – wymieniając 3 razy wodę. Przed ugotowaniem płuczę w zimnej wodzie. Gotuję w osolonej wodzie przez około 3godziny, zbierając pianę powstającą podczas gotowania. Gdy cieciorka jest miękka odcedzam ją.
-
2. Przekładam do słoiczka lub słoiczków – w zależności od potrzeb. Słoiczki napełniam i do każdego słoiczka wsypuję 1 łyżeczkę soli drobnoziarnistej. Całość dopełniam wrzątkiem ( z czajnika).
-
3. Zakręcony słoiczek wstawiam do garnka z wodą i pasteryzuję przez 10 minut. Po ostygnięciu słoiczek chowam do szafki.
Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika – dodatkowe informacje
* użyłam słoiczka o pojemności 350 ml. Takie słoiczki stoją u mnie około 3 miesięcy – dłużej nie miałam, ale sądzę, że pasteryzowane powinny wytrzymać podobnie jak inne przetwory.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ze szpinakiem Leśny mech
Następny przepis: Ciecierzyca a'la orzeszki