Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika

Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika

Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika to zdrowy i smaczny przepis, który znakomicie sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub jako baza do past do chleba. Kremowa, puszysta konsystencja gotowanej ciecierzycy doskonale harmonizuje z intensywnym smakiem słonej zalewy, nadając jej wyjątkowego charakteru. Przepis na ciecierzycę w zalewie sprawia, że to proste danie nabiera wyrazistego, satysfakcjonującego smaku. Ten przepis to nie tylko pyszny sposób na zdrowe, roślinne białko, ale także doskonały sposób na zmagazynowanie ciecierzycy na dłuższy czas. Z pewnością docenią go miłośnicy kuchni pełnej aromatów i smaków, a także osoby ceniące sobie prostotę i funkcjonalność w kuchni.

Składniki:

  • 400 gram suchych ziaren ciecierzycy
  • woda do namoczenia x 3
  • sól do gotowania + woda
  • sól – 1 łyżeczka na słoiczek + wrzątek do napełnienia

Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika – jak zrobić?

  1. 1. Dzień przed gotowaniem namaczam cieciorkę w zimnej wodzie – wymieniając 3 razy wodę. Przed ugotowaniem płuczę w zimnej wodzie. Gotuję w osolonej wodzie przez około 3godziny, zbierając pianę powstającą podczas gotowania. Gdy cieciorka jest miękka odcedzam ją.

  2. 2. Przekładam do słoiczka lub słoiczków – w zależności od potrzeb. Słoiczki napełniam i do każdego słoiczka wsypuję 1 łyżeczkę soli drobnoziarnistej. Całość dopełniam wrzątkiem ( z czajnika).

  3. 3. Zakręcony słoiczek wstawiam do garnka z wodą i pasteryzuję przez 10 minut. Po ostygnięciu słoiczek chowam do szafki.

Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika – dodatkowe informacje

* użyłam słoiczka o pojemności 350 ml. Takie słoiczki stoją u mnie około 3 miesięcy – dłużej nie miałam, ale sądzę, że pasteryzowane powinny wytrzymać podobnie jak inne przetwory.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ze szpinakiem Leśny mech
Następny przepis: Ciecierzyca a'la orzeszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode