Ciecierzyca a'la orzeszki

Ciecierzyca a’la orzeszki

Przepis na orzeszki z ciecierzycy to wyjątkowy sposób na zdrową przekąskę, która syci, a zarazem jest niskokaloryczna. Ta roślina pochodzi z Bliskiego Wschodu i od stuleci jest kluczowym elementem tamtejszych diet. Stała się popularna na całym świecie dzięki swoim właściwościom odżywczym i uniwersalności zastosowania. Orzeszki z ciecierzycy to idealny sposób na wykorzystanie jej potencjału. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych chipsów i słonych przekąsek, które zwykle uwielbiamy. Mają przyjemną, orzechową nutę smaku i chrupiącą konsystencję, a także są bogatym źródłem białka. Idealnie sprawdzają się jako przekąska do filmu czy przystawka na imprezę.

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • sol
  • czerwona papryka słodka-mielona
  • szczypta chilli
  • szczypta kuminu-można pominąć

Ciecierzyca a’la orzeszki – jak zrobić?

  1. 1.

    Ciecierzycę moczymy na noc w wodzie. Na drugi dzień wylewamy wodę i nalewamy świeżą, gotujemy około 50 minut, aż będzie miękka. Następnie odcedzamy.

  2. 2.

    Wrzucamy ciecierzycę do miski, solimy i posypujemy paprykami oraz kuminem.

  3. 3.

    Wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową.

  4. 4.

    Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Słowa kluczowe: orzeszki z ciecierzycy

Ciecierzyca a’la orzeszki – dodatkowe informacje

Ciecierzycę można obtoczyć innymi przyprawami, takimi jak tymianek, chilli i kumin lub wasabi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika
Następny przepis: Ciecierzyca z warzywami i kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode