Ciasto ze szpinakiem Leśny mech
Leśny Mech to nietypowe, ale przepyszne ciasto ze szpinakiem. Zaskakuje swoim kolorystycznym wyglądem, będącym efektem połączenia intensywnych odcieni zielonego i brązowego. Nazwa nawiązuje do kształtu i struktury ciasta, które przypominają naturalny, leśny krajobraz. Wykorzystanie szpinaku w roli głównego składnika, to pomysł zarówno śmiały, jak i zdrowy. Ten zielony warzywny komponent nie tylko zapewnia niepowtarzalny wygląd, ale także dodaje ciastu wyjątkowego, delikatnego smaku. Niezwykłe połączenie szpinaku z innymi składnikami przepisu sprawia, że Leśny Mech to propozycja idealna dla osób poszukujących kulinarnych nowości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
45 dag mrożonego i rozdrobnionego szpinaku
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia - Masa śmietankowa:
2 śmietany typu „Śnieżka”
400 ml zimnego mleka
2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
100 ml gorącej wody (do żelatyny)
1 zielona galaretka (dowolny smak)
250 ml gorącej wody (do galaretki) - Dodatkowo:
ziarenka granatu do dekoracji
Ciasto ze szpinakiem „leśny mech” – przepis
- Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
- Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
- Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy.
- Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki” ubijmy z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.
- Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.
- Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy. Smacznego.
Ciasto ze szpinakiem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie
Następny przepis: Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika