Ciasto ze szpinakiem Leśny mech

Ciasto ze szpinakiem Leśny mech

Leśny Mech to nietypowe, ale przepyszne ciasto ze szpinakiem. Zaskakuje swoim kolorystycznym wyglądem, będącym efektem połączenia intensywnych odcieni zielonego i brązowego. Nazwa nawiązuje do kształtu i struktury ciasta, które przypominają naturalny, leśny krajobraz. Wykorzystanie szpinaku w roli głównego składnika, to pomysł zarówno śmiały, jak i zdrowy. Ten zielony warzywny komponent nie tylko zapewnia niepowtarzalny wygląd, ale także dodaje ciastu wyjątkowego, delikatnego smaku. Niezwykłe połączenie szpinaku z innymi składnikami przepisu sprawia, że Leśny Mech to propozycja idealna dla osób poszukujących kulinarnych nowości.

Składniki:

  • Ciasto:
    45 dag mrożonego i rozdrobnionego szpinaku
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
    2 śmietany typu „Śnieżka”
    400 ml zimnego mleka
    2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej
    100 ml gorącej wody (do żelatyny)
    1 zielona galaretka (dowolny smak)
    250 ml gorącej wody (do galaretki)
  • Dodatkowo:
    ziarenka granatu do dekoracji

Ciasto ze szpinakiem „leśny mech” – przepis

  1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
  2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
  3. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy.
  4. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki” ubijmy z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.
  5. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.
  6. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy. Smacznego.

Ciasto ze szpinakiem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie
Następny przepis: Ciecierzyca w słonej zalewie do słoika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode