Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie

Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie

Przygotowując Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie, zapewniamy sobie i naszym bliskim wyjątkowe smakowe przeżycie. Tę apetyczną wersję popularnego ciasta cechuje oryginalny design, który przyciąga wzrok i sprawia, że jest ono doskonałym wyborem na różnego rodzaju uroczystości. W tym przepisie kluczem do sukcesu jest harmonijne połączenie dwóch klasycznych składników: ciasta zebra i białej oranżady. Owo skomponowanie nadaje końcowemu efektowi lekkości, a jednocześnie głębi smaku. To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząc słodkość tradycyjnego ciasta zebra z delikatną kwaskowatością oranżady.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek rozmiar L
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 i 2/3 szklanki białej oranżady
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania

Ciasto „zebra” na białej oranżadzie – jak zrobić?

  1. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć jednym kawałkiem papieru do pieczenia (jeśli jest szczelna, można zrezygnować z papieru, posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą).
  2. 3 szklanki mąki przesiać z proszkiem do pieczenia.
  3. Żółtka wymieszać z olejem i oranżadą.
  4. W większej misce białka ubić na sztywno, pod koniec dodać partiami cukier.
  5. Do białek mieszając na wolnych obrotach miksera, porcjami dodawać na przemian rozbełtane z płynem żółtka i przesianą z proszkiem mąkę, aż do wyczerpania składników.
  6. Gładką masę podzielić na dwie równe części.
  7. Jedną wymieszać z 3 łyżkami mąki, drugą z 3 łyżkami kakao.
  8. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (150 z termo obiegiem).
  9. Na środek tortownicy nakładać na zmianę po dwie łyżki ciasta jasnego i ciemnego, pozwalając mu się swobodnie rozpływać.
  10. Piec około godziny, do suchego patyczka.
  11. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: zebra przepis z oranżadą, placek zebra z oranżadą, przepis na zebre z oranżadą, przepis na ciasto zebra z oranżadą, ciasto oranżadowe, zebra z oranżadą, ciasto z oranżadą, ciasto zebra z oranżadą, babka zebra z oranżadą

Porady – dodatkowe informacje

Ciasto „Zebra” na białej oranżadzie ma tendencję do pękania, ale nie trzeba się tym przejmować, bo dzięki paseczkom i tak uroczo wygląda.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Następny przepis: Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode