Buraczki zasmażane z cebulką

Buraczki zasmażane z cebulką

Podążaj za tym przepisem na buraczki zasmażane z cebulką – doskonałym dodatkiem do obiadu, który zachwyca swoim słodkim i soczystym smakiem. Tradycyjna potrawa kuchni polskiej z pewnością doda koloru każdemu stołowi. Używaj świeżych buraczków, które smakują najlepiej gdy są dopiero co wyjęte z ziemi. Składniki to tylko buraki, cebula, olej i przyprawy, a więc jest to prosta potrawa do przygotowania. Na patelni buraczki nabierają wyjątkowego smaku i stają się wspaniałym dodatkiem do mięs i ryb. To obowiązkowy przepis dla wszystkich fanów warzyw. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • 1 kilogram czerwonych buraków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1-2 łyżki smalcu lub masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól
  • cukier

Buraczki zasmażane z cebulką – jak zrobić?

  1. Buraki nie obierając dokładnie myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy 2-3 łyżki cukru i gotujemy do miękkości. Ostudzone obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondla, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu.
  2. Na patelni roztapiamy masło lub smalec, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy do momentu aż się zeszkli.
  3. Wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dodajemy do podgrzanych buraków, dokładnie mieszamy.

Buraczki zasmażane z cebulką – dodatkowe informacje

Dodatek cukru do gotowania sprawi, że buraczki szybciej nam się ugotują.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczki z musztardą i czosnkiem
Następny przepis: BURACZKI ZASMAŻANE Z CHRZANEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode