Buraczki z musztardą i czosnkiem
Zapraszamy do odkrycia niezwykłej kombinacji smaków w naszym przepisie na buraczki z musztardą i czosnkiem. To doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków, ale w nieco odświeżonej wersji. Połączenie słodyczy buraków, ostrości musztardy oraz wyrazistego czosnku tworzy wyjątkową mieszankę smaków, która zaskakuje i zachwyca. To prosty przepis na dodatek do obiadu, ale też fantastyczna propozycja na przekąskę. Wypróbuj buraczki z musztardą i odkryj, jak niezwykłe i wielowymiarowe mogą być smaki tradycyjnej kuchni.
admin
Składniki:
- 1 kilogram buraczków
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki octu 10%
- 1 łyżka musztardy (najlepiej sarepskiej lub kozackiej)
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
Buraczki z musztardą i czosnkiem – jak zrobić?
- Olej, cukier, ocet połączyć, dodać sól i musztardę. Przecisnąć ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Buraczki ugotować w skórce do miękkości. Ja zawsze gotuję w szybkowarze ok 45 minut. Pozostawić do wystudzenia, następnie obrać ze skórki. Buraczki utrzeć na tarce. Dodać utarte jabłko i pokrojoną drobno cebulkę. Surówkę polać sosem musztardowo-czosnkowym i odstawić na 30 min.
Buraczki z musztardą i czosnkiem – dodatkowe informacje
Wybieramy mniejsze buraczki, gdyż są słodsze i szybciej się gotują.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczki z goździkami
Następny przepis: Buraczki zasmażane na ciepło