Buraczki z musztardą i czosnkiem

Buraczki z musztardą i czosnkiem

Zapraszamy do odkrycia niezwykłej kombinacji smaków w naszym przepisie na buraczki z musztardą i czosnkiem. To doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków, ale w nieco odświeżonej wersji. Połączenie słodyczy buraków, ostrości musztardy oraz wyrazistego czosnku tworzy wyjątkową mieszankę smaków, która zaskakuje i zachwyca. To prosty przepis na dodatek do obiadu, ale też fantastyczna propozycja na przekąskę. Wypróbuj buraczki z musztardą i odkryj, jak niezwykłe i wielowymiarowe mogą być smaki tradycyjnej kuchni.

Składniki:

  • 1 kilogram buraczków
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej sarepskiej lub kozackiej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku

Buraczki z musztardą i czosnkiem – jak zrobić?

  1. Olej, cukier, ocet połączyć, dodać sól i musztardę. Przecisnąć ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Buraczki ugotować w skórce do miękkości. Ja zawsze gotuję w szybkowarze ok 45 minut. Pozostawić do wystudzenia, następnie obrać ze skórki. Buraczki utrzeć na tarce. Dodać utarte jabłko i pokrojoną drobno cebulkę. Surówkę polać sosem musztardowo-czosnkowym i odstawić na 30 min.

Buraczki z musztardą i czosnkiem – dodatkowe informacje

Wybieramy mniejsze buraczki, gdyż są słodsze i szybciej się gotują.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczki z goździkami
Następny przepis: Buraczki zasmażane na ciepło

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode