chleb-bezglutenowy-z-maka-owsiana

Chleb bezglutenowy z mąką owsianą, bez drożdży, bez zakwasu

Składniki:

  • 200g bezglutenowej mąki owsianej
  • 100g mielonego siemienia lnianego
  • 50g mąki teff
  • 50g bezglutenowych płatków owsianych
  • 50g płatków teff
  • 50g ziaren słonecznika
  • 40g złocistego siemienia lnianego
  • 50g nasion chia
  • 6g soli
  • 500ml ciepłej wody
  • 90g rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 3 łyżki)

Chleb bezglutenowy z mąką owsianą/teff, bez drożdży, bez zakwasu – jak zrobić?

  1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misce, dodajemy wodę i olej. Dokładnie wszystko mieszamy. Tak przygotowany chleb przekładamy do foremki – dokładnie go ugniatając w niej (chleb nie urośnie – więc jaki mu nadamy kształt i jak go ułożymy tak nam się upiecze) i ostawiamy na 3,5-4 godzin.
  2. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika ustawionego na temperaturę 170 stopni (funkcja termoobieg) i pieczemy 50 minut.

Chleb bezglutenowy z mąką owsianą/teff, bez drożdży, bez zakwasu – dodatkowe informacje

* Chleb musi dobrze wystygnąć. Jeśli rozkroimy go gdy będzie ciepły/letni to będzie się nam strasznie kruszył, ponieważ cała wilgotność z ziaren wyparuje nam podczas stygnięcia.

chleb-bezglutenowy-z-maka-owsiana


Zobacz inne przepisy

Następny przepis: Bananowe pancakes

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode