Polskie pesto z liści rzodkiewki
Co robisz z liśćmi rzodkiewki? Pewnie odcinasz i wyrzucasz do kosza, a może spróbujesz czegoś innego? Pesto z rzotkiewki! Brzmi nietypowo, prawda? A jednak to genialny sposób, żeby wykorzystać coś, co zwykle ląduje w koszu, a przy okazji zrobić coś pysznego i zdrowego. 🌱 Liście rzodkiewki mają intensywny smak i mnóstwo wartości odżywczych, więc idealnie nadają się do stworzenia naszej rodzimej wersji pesto. Nie ważne czy liście są ładne czy brzydkie. I tak trafią do blendera!
Ten przepis nie tylko pozwala działać w duchu zero waste, ale też wprowadza na stół coś nowego, co zaskoczy każdego smakosza. Wystarczy 5 minut aby przygotować sobie zielony sos. Na co masz ochotę? Może makaron albo grzanki z tym aromatycznym dodatkiem – brzmi dobrze, prawda? Jeśli masz rzodkiewki z liśćmi to znak, że polskie pesto z liści rzodkiewki jest właśnie dla Ciebie! Blender w dłoń i działamy!