pesto z rzodkiewki

Polskie pesto z liści rzodkiewki

Co robisz z liśćmi rzodkiewki? Pewnie odcinasz i wyrzucasz do kosza, a może spróbujesz czegoś innego? Pesto z rzotkiewki! Brzmi nietypowo, prawda? A jednak to genialny sposób, żeby wykorzystać coś, co zwykle ląduje w koszu, a przy okazji zrobić coś pysznego i zdrowego. 🌱 Liście rzodkiewki mają intensywny smak i mnóstwo wartości odżywczych, więc idealnie nadają się do stworzenia naszej rodzimej wersji pesto. Nie ważne czy liście są ładne czy brzydkie. I tak trafią do blendera!

Ten przepis nie tylko pozwala działać w duchu zero waste, ale też wprowadza na stół coś nowego, co zaskoczy każdego smakosza. Wystarczy 5 minut aby przygotować sobie zielony sos. Na co masz ochotę? Może makaron albo grzanki z tym aromatycznym dodatkiem – brzmi dobrze, prawda? Jeśli masz rzodkiewki z liśćmi to znak, że polskie pesto z liści rzodkiewki jest właśnie dla Ciebie! Blender w dłoń i działamy!

pesto z rzodkiewki

Polskie pesto z liści rzodkiewki – Składniki

liście z pęczka rzodkiewki
50 ml oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
80 g orzechów (mogą to być orzeszki ziemne, nerkowce, brazylijskie, prażone pestki słonecznika itp.)
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

Polskie pesto z liści rzodkiewki – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1
Dokładnie umyj liście rzodkiewki pod bieżącą wodą i wytrzyj z nadmiaru wody.
2
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą pastę.

Polskie pesto z liści rzodkiewki – porady i dodatkowe informacje

Dla uzyskania ulubionej konsystencji pesto z liści rzodkiewki można dodać mniej lub więcej oleju. Podawaj na ciepło lub zimno, jako dodatek do makaronów, drobiu, ryb, grzanek lub kanapek (jest przepyszne!). Pesto najlepiej smakuje świeże, ale spokojnie możesz je przechowywać w lodówce przez 2–3 dni w szczelnie zamkniętym słoiczku. Jeśli chcesz, żeby zachowało swój piękny kolor, zalej wierzch odrobiną oliwy z oliwek – to ochroni je przed utlenianiem. Nie masz parmezanu? Możesz zamienić go na inny twardy ser, a w wersji wegańskiej – na płatki drożdżowe. Co więcej, do pesto możesz dorzucić swoje ulubione dodatki, np. skórkę z cytryny dla orzeźwienia albo odrobinę chili, jeśli lubisz pikantne smaki. A jeśli zostanie Ci trochę sosu, użyj go jako bazy do sałatki lub jako dipu.

Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mantou
Następny przepis: MORTADELA PANIEROWANA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode