Polskie pesto z liści rzodkiewki
Polskie pesto z liści rzodkiewki to przepis, dzięki któremu nieocenione liście rzodkiewki odkryją przed tobą swoje kulinarne możliwości. Natka rzodkiewki, często ignorowana i wyrzucana, jest zupełnie niezasłużenie pomijana w kuchni. Nasz przepis pozwoli jej zaistnieć na nowo na twoim stole, tworząc oryginalną wersję popularnego sosu. Intensywny smak i aromat oraz walory zdrowotne liści rzodkiewki sprawią, że twoje dania zyskają niepowtarzalny charakter. Nadadzą one bowiem kompozycję smakową, która zaskoczy niejednego smakosza. Czy zatem gotowy na odkrywanie nowych smaków? Polskie pesto z liści rzodkiewki na to czeka!
admin
Składniki:
- – 2 duże garście liści rzodkiewki
- – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- – 5 łyżek oleju rzepakowego
- – garstka orzeszków ziemnych
- – 1/3 szklanki startego parmezanu
- – sól, pieprz
Polskie pesto z liści rzodkiewki – jak zrobić?
-
1.
Liście dokładnie myjemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy natkę rzodkiewki, orzeszki, parmezan i polewamy olejem. Blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku i ponownie blendujemy.
Polskie pesto z liści rzodkiewki – dodatkowe informacje
Dla uzyskania ulubionej konsystencji pesto z liści rzodkiewki można dodać mniej lub więcej oleju.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Polska Swojska Kiełbasa
Następny przepis: Pomarańcze z miodem i cynamonem - deser marokański