Złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie
Kuszące złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie, to prawdziwy specjał dla miłośników wyjątkowych smaków. Starannie wyselekcjonowane składniki łączą się w idealną harmonię smaków, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia. Słodycz miodu idealnie komponuje się ze szczyptą pikantności, która nadaje potrawie niepowtarzalny charakter. Ta wykwintna i niezwykle aromatyczna potrawa z pewnością wprowadzi do Twojej kuchni nutę orientu. Udekorowana świeżymi ziołami, będzie nie tylko smaczna, ale i estetycznie prezentująca się na stole. Sprosta oczekiwaniom najbardziej wymagających smakoszy. Złociste udka miodowo-musztardowe, to prawdziwa gratka dla każdego kulinarnego łasucha.
admin
Składniki:
- – 2 sztuki udka z kurczaka,
– 2 sztuki podudzie z kurczaka,
– 1-2 łyżki miodu,
– 4 łyżeczki musztardy,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 łyżka oleju,
– przyprawy: pieprz, sól, tymianek, papryka chili.
Złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Najpierw robimy marynatę – mieszamy miód z musztardą, dodajemy olej i przyprawy do smaku (sól, pieprz). Następnie nacieramy udka czosnkiem, obtaczamy je marynatą, na górę sypiemy tymianek i papryczkę chili. Czosnek wrzucamy do mięsa. Odstawiamy do lodówki na jakąś godzinę. Następnie wykładamy udka do żaroodpornego naczynia. Pieczemy, a raczej dusimy pod przykryciem w 200°C na termoobiegu ok 1 godziny. W międzyczasie sprawdzamy czy kurczak jest miękki (czas pieczenia zależny jest od wielkości naszych udek/nóg – czym są mniejsze tym krótszy czas duszenia, wystarcza zazwyczaj 45min). Po godzinie (gdy kurczak jest już miękki), ładnie zarumieniamy skórkę ustawiając dodatkowo na 10-15 min opcję pieczenia z grillem. Musimy jednocześnie sprawdzać czy kurczak nie pali i nie wysusza się.
Złociste udka kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie – dodatkowe informacje
Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem, do tego sałata z pomidorem i ze śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZLOTE KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU
Następny przepis: Złociste ptysie z bitą śmietaną