Ziemniaki zapiekane w waflu

Ziemniaki zapiekane w waflu

Ziemniaki zapiekane w waflu to jedyny w swoim rodzaju przepis, który łączy proste składniki w niecodziennej formie. Wąski, kształt jak na wafel, ziemniak staje się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnych doznań. Bogactwo smaku owych delikatnie zapieczonych do kruskości ziemniaków zawiera się w tradycyjnej prostocie, ale z niepospolitym twistem. Wyjątkowość tego przepisu sprowadza się do sposobu zapieczenia ziemniaków nie w piekarniku, ale w gofrownicy. To połączenie klasyki z innowacyjnością, które pozwoli odkryć ziemniaki na nowo. Oto ziemniaki w waflach – świetne jako danie główne, przekąska bądź dodatek do innych dań.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 3 wafle
  • przyprawa do ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

Ziemniaki zapiekane w waflu – jak zrobić?

  1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy na puree, dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz masło, a następnie taką gotową masą smarujemy andruty.
  2. Zrolowane andruty kroimy w krążki.
  3. Tak przygotowane krążki smażymy z obu stron.

Ziemniaki zapiekane w waflu – dodatkowe informacje

Ziemniaki można doprawić według uznania, przyprawa dodaje smaku, ale nie jest niezastąpiona. Można je podawać do obiadu, ale smakują też same bez dodatków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ziemniaki ze śledziami na obiad
Następny przepis: Ziemniaki zapiekane w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode