Ziemniaki zapiekane w waflu
Ziemniaki zapiekane w waflu to jedyny w swoim rodzaju przepis, który łączy proste składniki w niecodziennej formie. Wąski, kształt jak na wafel, ziemniak staje się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnych doznań. Bogactwo smaku owych delikatnie zapieczonych do kruskości ziemniaków zawiera się w tradycyjnej prostocie, ale z niepospolitym twistem. Wyjątkowość tego przepisu sprowadza się do sposobu zapieczenia ziemniaków nie w piekarniku, ale w gofrownicy. To połączenie klasyki z innowacyjnością, które pozwoli odkryć ziemniaki na nowo. Oto ziemniaki w waflach – świetne jako danie główne, przekąska bądź dodatek do innych dań.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 3 wafle
- przyprawa do ziemniaków
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
Ziemniaki zapiekane w waflu – jak zrobić?
- Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy na puree, dodajemy przyprawę do ziemniaków oraz masło, a następnie taką gotową masą smarujemy andruty.
- Zrolowane andruty kroimy w krążki.
- Tak przygotowane krążki smażymy z obu stron.
Ziemniaki zapiekane w waflu – dodatkowe informacje
Ziemniaki można doprawić według uznania, przyprawa dodaje smaku, ale nie jest niezastąpiona. Można je podawać do obiadu, ale smakują też same bez dodatków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ziemniaki ze śledziami na obiad
Następny przepis: Ziemniaki zapiekane w piekarniku