Zdrowe frytki

Zdrowe frytki

Zdrowe frytki to alternatywa dla tradycyjnej przekąski prosto z Belgii. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak zrobić zdrowe frytki – chrupiące, smaczne, a przede wszystkim mniej kaloryczne od tradycyjnych. Zdrowe frytki, to idealna propozycja dla tych, którzy dbają o swoją dietę, ale nie chcą rezygnować z ulubionych smaków. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki łatwo dostępne, co sprawia, że zdrowe frytki mogą stać się regularnym daniem w Twoim jadłospisie. Daj się zaskoczyć i odkryj, że zdrowe jedzenie może być naprawdę smaczne.

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków Bellarosa lub Rosalinda (podłużne, podobnej wielkości)
  • łyżeczka oleju rzepakowego 3 Ziarna
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • płaska forma wyłożona papierem do pieczenia
  • sól dowolnie

Zdrowe frytki – jak zrobić?

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój maszynką do krojenia frytek.
  2. Ziemniaki przełóż do miski, dodaj łyżeczkę oleju.
  3. Bardzo dokładnie wymieszaj tak, aby olej pokrył wszystkie pokrojone ziemniaki.
  4. Ziemniaki rozłóż jedną warstwą na blaszce, dodaj gałązkę rozmarynu i włóż do dobrze rozgrzanego pieca 180°C-190°C.
  5. Frytki powinny pozostać w piecu do czasu lekkiego przyrumienienia (u mnie 15 minut).

Zdrowe frytki – dodatkowe informacje

Użyte ziemniaki są pod łupinką żółte, stąd przypieczone frytki mają złoty kolor. Wysoka temperatura pieca sprawia, że frytki nie będą się smażyć, lecz piec, a po upieczeniu będą bardzo chrupiące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zdrowe gofry razowe
Następny przepis: Zdrowe ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode