Zdrowe gofry razowe

Zdrowe gofry razowe

Zdrowe gofry razowe to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Idealnie sprawdzą się jako pożywne śniadanie lub lekki obiad. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a do ich wykonania wykorzystamy wyłącznie naturalne składniki. Sprawia, że są to gofry dostosowane do potrzeb osób dbających o linię i zdrową dietę. Kombinacja produktów razowych z dodatkami pozwala nam na stworzenie pysznych i zdrowych gofrów. Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom słodkości, jak i entuzjastom zdrowego odżywiania, gdyż zdrowe gofry razowe są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim nasycające i pełne wartościowych składników.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ksylitolu
  • 180g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 350g mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g oleju słonecznikowego
  • Szczypta soli

Zdrowe gofry razowe – jak zrobić?

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy chwilkę z ksylitolem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Kolejno ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.
  2. Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
  3. Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.

Zdrowe gofry razowe – dodatkowe informacje

Na zdjęciu gofry podałam z jogurtem typu islandzkiego i owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zdrowe i szybkie Ciasto Marchewkowe
Następny przepis: Zdrowe frytki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode