Zdrowe i szybkie Ciasto Marchewkowe

Zdrowe i szybkie Ciasto Marchewkowe

Zapraszamy do odkrycia przepisu na zdrowe i szybkie ciasto marchewkowe. Wbrew powszechnemu przekonaniu, da się przygotować pyszne słodkości, które są również zdrowe i odżywcze. Nasze ciasto marchewkowe to prawdziwa bomba witamin, dzięki świeżym marchewkom, które są głównym składnikiem. Składnik ten oprócz smaku, dostarcza też dużą ilość beta-karotenu. Większość osób zastanawia się, czy ciasto marchewkowe jest zdrowe – w naszym wypadku odpowiedź brzmi: tak! Dzięki odpowiedniemu doborowi składników, możemy cieszyć się pysznym wypiekiem, nie martwiąc się o dodatkowe kalorie.

Składniki:

  • 1/2 kilograma surowych marchewek
  • 1/2 kilograma mąki pszennej
  • Niecała pół szklanki brązowego cukru
  • 3 jajka (można 4)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 12 dekagramów masła lub pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Odrobina olejku migdałowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Zdrowe i szybkie ciasto marchewkowe – jak zrobić?

  1. 1. Marchewkę obracamy i trzemy na tarce o małych oczkach, a następnie odstawiamy na bok. Masło ubijamy z cukrem, dodając po jednym jajku mikserem.
  2. 2. Stopniowo do masy jajecznej dodajemy mąkę, marchewkę, a następnie kakao, cynamon, proszek, olejek migdałowy i sól. Mieszamy na jednolitą masę mikserem.
  3. 3. Formy na keksówki smarujemy masłem i do tak przygotowanych przenosimy masę marchewkową.
  4. 4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy patyczek wyjmowany z ciasta będzie suchy. Wyjmujemy, studzimy i podajemy… Smacznego!

Słowa kluczowe: ciasto marchewkowe, zdrowe

Porady – Dodatkowe informacje

Przepis który podałam jest na wykonanie 2 keksówek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zdrowe kruche ciasteczka z musli idealne dla dzieci.
Następny przepis: Zdrowe gofry razowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode