Zdrowe frytki
Zdrowe frytki to alternatywa dla tradycyjnej przekąski prosto z Belgii. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak zrobić zdrowe frytki – chrupiące, smaczne, a przede wszystkim mniej kaloryczne od tradycyjnych. Zdrowe frytki, to idealna propozycja dla tych, którzy dbają o swoją dietę, ale nie chcą rezygnować z ulubionych smaków. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki łatwo dostępne, co sprawia, że zdrowe frytki mogą stać się regularnym daniem w Twoim jadłospisie. Daj się zaskoczyć i odkryj, że zdrowe jedzenie może być naprawdę smaczne.
admin
Składniki:
- ½ kg ziemniaków Bellarosa lub Rosalinda (podłużne, podobnej wielkości)
- łyżeczka oleju rzepakowego 3 Ziarna
- gałązka świeżego rozmarynu
- płaska forma wyłożona papierem do pieczenia
- sól dowolnie
Zdrowe frytki – jak zrobić?
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój maszynką do krojenia frytek.
- Ziemniaki przełóż do miski, dodaj łyżeczkę oleju.
- Bardzo dokładnie wymieszaj tak, aby olej pokrył wszystkie pokrojone ziemniaki.
- Ziemniaki rozłóż jedną warstwą na blaszce, dodaj gałązkę rozmarynu i włóż do dobrze rozgrzanego pieca 180°C-190°C.
- Frytki powinny pozostać w piecu do czasu lekkiego przyrumienienia (u mnie 15 minut).
Zdrowe frytki – dodatkowe informacje
Użyte ziemniaki są pod łupinką żółte, stąd przypieczone frytki mają złoty kolor. Wysoka temperatura pieca sprawia, że frytki nie będą się smażyć, lecz piec, a po upieczeniu będą bardzo chrupiące.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zdrowe gofry razowe
Następny przepis: Zdrowe ciasteczka z masła orzechowego i mąki kokosowej