Zawijańce z boczku z cukinią ala koreczki
Jeżeli jesteś miłośnikiem oryginalnych i unikalnych przekąsek, ten przepis jest właśnie dla ciebie. „Zawijańce z boczku z cukinią ala koreczki” to apetyczne małe smakołyki, które z pewnością będą atrakcją na każdym przyjęciu czy spotkaniu ze znajomymi. Smakowity boczek otulający chrupiące kawałki cukinii tworzą niesamowity duet, który z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Te koreczki z cukinii to także świetny sposób na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw w atrakcyjnej formie. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością przekona nawet tych, którzy nie przepadają za cukinią!
admin
Składniki:
- SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
- 1 cukinia średniej wielkości
- boczek wieprzowy w plasterkach (180 g – 2 opakowania)
- 150 G sera cheddar długo dojrzewającego (ja tym razem dla odmiany użyłam sera radamer i też się nadaje)
- SKŁADNIKI ROBOCZE:
- sól, pieprz, curry
- wykałaczki
- DEKORACJA:
- listki świeżej bazylii
Zawijańce z boczku z cukinią ala koreczki – jak zrobić?
-
1.
Cukinię myjemy. Kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy plaster posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. (cukinii nie obieramy ze skórki)
-
2.
Ser kroimy grube plastry, z każdego plastra wykrawamy kostkę około 1 cm na 1 cm.
-
3.
Na plaster boczku kładziemy kostkę sera. Posypujemy odrobiną curry. Całość zawijamy w boczek. Jeśli mamy cienkie plastry możemy użyć dwóch plastrów boczku. Boczek zawijamy tak dokładnie aby po zapieczeniu ser nie wyciekł ze środka.
-
4.
Kuleczki z boczku zawijamy w plaster cukinii. Całość „spinamy” wykałaczką.
-
5.
Koreczki zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180 st.
Zawijańce z boczku z cukinią ala koreczki – dodatkowe informacje
Aby plasterki cukinii wyszły równe warto użyć krajalnicy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zawijańce schabowe
Następny przepis: ZASMAŻANA KAPUSTA PEKIŃSKA