ZASMAŻANA KAPUSTA PEKIŃSKA

ZASMAŻANA KAPUSTA PEKIŃSKA

Zasmażana kapusta pekińska jest doskonałym antidotum na monotonię codziennego menu. Ten aromatyczny, lekko pikantny przepis to prawdziwa symfonia smaków. Kapusta pekińska na gorąco jest nie tylko smakowitym daniem, ale również niezwykle zdrowym – bogatym w błonnik, witaminę C i K. Zasmażany kapuśniak to dobry wybór na ciepłe, rodzinne kolacje czy przyjacielskie spotkania. Jeżeli szukasz ciekawych pomysłów na kapustę pekińską na ciepło, ten przepis może być dla Ciebie dewizą do wielu pysznych potraw. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, ale efekt końcowy z pewnością Cię zadowoli.

Składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawa uniwersalna, pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 1 łyżeczka octu (lub więcej)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Zasmażana kapusta pekińska – jak zrobić?

  1. Odciąć z kapusty zieloną część, obrać cebulę.
  2. Poszatkować zieloną część kapusty, zalać wodą i zagotować. Odcedzić kapustę, nalać świeżej wody, dodać przyprawę uniwersalną, pieprz, natkę pietruszki i gotować na małym ogniu do miękkości.
  3. W tym czasie pokroić cebulę w małą kostkę, zeszklić na maśle, podlać 2 łyżkami wody. Dusić cebulę do odparowania. Nie rumienić. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie. Kilka sekund podsmażyć uważając, żeby się cebula nie zarumieniła. To ma być biała zasmażka.
  4. Cebulę z mąką dać do kapusty, wymieszać dokładnie i zagotować razem. Dodać ocet, zagotować. Zestawić z ognia.
  5. Na koniec do kapusty dodać łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać.

ZASMAŻANA KAPUSTA PEKIŃSKA – dodatkowe informacje

Kapustę pekińską można przyprawić koperkiem zamiast natką pietruszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA
Następny przepis: zasmażana kapusta kiszona z białą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode