ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA

ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA

Czerwona kapusta to warzywo pełne witamin, które można przyrządzić na różne sposoby. W dzisiejszym przepisie pokażemy wam jak przyrządzić pyszną zasmażaną kapustę czerwoną, która zachwyca smakiem każdego. Da się ją podać zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do mięs czy ziemniaków. Uwielbiamy jej intensywny kolor, który dodaje uroku każdemu posiłkowi. Wierzcie nam – odkąd spróbujecie tej kapusty, zasmażana czerwona kapusta stanie się jednym z waszych ulubionych przepisów na warzywa. Perfect match na każde spotkanie rodzinne lub spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

  • -1/2 kilograma czerwonej kapusty
  • – 2 jabłka
  • – 1 duża cebula
  • – 1 łyżka mąki
  • – 2 łyżki octu
  • – 2 łyżeczki cukru
  • – pieprz i sól
  • – 1/2 łyżeczki suszonego koperku
  • – 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła

Zasmażana kapusta czerwona – jak zrobić?

  1. Kapustę drobno poszatkować, włożyć do rondla, podlać wodą (ok.1/2 szklanki) i dusić ok. 15 minut, uzupełniając wyparowaną wodę.
    Na patelni rozgrzać olej z masłem dodać posiekaną drobno cebulę i smażyć aż się zeszkli.
    Zasypać mąką, wymieszać, żeby pokryła całą powierzchnię cebuli i mieszając, jeszcze chwilę smażyć.
    Dodawać stopniowo do kapusty, dokładnie mieszając.
    Obrane jabłka zetrzeć na tarce i przełożyć do rondla.
    Wymieszać, przyprawiając octem, cukrem, solą, pieprzem i koperkiem.
    Dusić do miękkości pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Podawać jako jarzynę do obiadu.

ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA – dodatkowe informacje

Kapustę można zakwaszać, cytryną, kwaskiem cytrynowym, a nawet zalewą octową z ogórków konserwowych. Zamiast oleju i masła, można użyć skwarków ze słoniny, lub surowego boczku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zawijańce schabowe
Następny przepis: ZASMAŻANA KAPUSTA PEKIŃSKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode