Zawijańce schabowe

Zawijańce schabowe

Zawijańce schabowe to doskonała propozycja na obiad dla miłośników mięsa. Są to kawałki schabu, zawinięte w cieniutkie plastry, które można napełnić dowolnymi dodatkami – od pieczarek po ser czy szpinak. Często podawane z sosami i pieczonymi ziemniakami, zawijańce ze schabu są nie tylko smaczne, ale również efektownie prezentują się na stole. Solidna porcja białka, mnóstwo smaku i możliwość dowolnej modyfikacji przepisu sprawiają, że danie to jest chętnie wybierane przez gospodynie i gospodarzy na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek.

Składniki:

  • mięso wieprzowe,

    żółty ser,

    świeża natka pietruszki,

    por,

    koncentrat pomidorowy (preferuję Pudliszki z dodatkiem cebulki),

    masło, różnorodne przyprawy

Zawijańce schabowe – jak zrobić?

  1. Schab rozbić dość cienko i przyprawić.
  2. Ser żółty zetrzeć na tarce.
  3. Natkę pietruszki pokroić drobniutko.
  4. Por białą część pokroić w piórka.
  5. Każdy kotlet smarujemy delikatnie koncentratem pomidorowym, na to nakładamy ser, por oraz natkę pietruszki.
  6. Zawijamy i obtaczamy w mące.
  7. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  8. Usmażone zawijańce wkładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy wiórki masła.
  9. Zapiekamy przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni C.

Zawijańce schabowe – dodatkowe informacje

Wyśmienicie smakują z zapiekanymi ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZASMAŻKA - III stopnie - rodzaje
Następny przepis: Zawijańce z boczku z cukinią ala koreczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode