zasmażana kapusta kiszona z białą
Zasmażana kapusta kiszona z białą kiełbasą to danie, które nie tylko smakuje doskonale, ale również zawiera szereg cennych składników odżywczych. Co więcej, jest to posiłek, który możemy przyrządzić przez cały rok, nie tylko w okresie kiszenia kapusty. Zapach duszonej kapusty kiszonej z dodatkiem aromatycznej białej kiełbasy przenosi nas myślami do czasów dzieciństwa i domowej kuchni naszych babć. Jest to danie, które najczęściej kojarzy się z długimi zimowymi wieczorami, choć jego charakterystyczny smak i aromat pokochają również miłośnicy zimnej kuchni. Zobaczmy, jak smażyć kapustę kiszoną.
admin
Składniki:
- kapusta kiszona:
- 1kg kapusty kiszonej
- 1 cebula duża
- 1 łyżeczka cukru, majeranku, tymianku, soli
- kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 2 liście laurowe
- kapusta biała:
- pół główki małej kapusty białej
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli i majeranku
- dodatkowo:
- 30 dag boczku wędzonego
- 30 dag kiełbasy wiejskiej
- zasamżka:
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
Zasmażana kapusta kiszona z białą – jak zrobić?
- Kapustę kiszoną (płuczemy dwa razy żeby nie była za kwaśna) wraz z przyprawami i cebulą (pokrojona w talarki) gotujemy do miekkości.
- To samo robimy z białą kapustą, ale gotujemy w osobnym garnku.
- Na rozgrzanej patelni smażymy boczek wraz z kiełbasą (wszystko pokrojone w kostkę).
- Gdy obie kapusty są już miękkie, łączymy je razem i dodajemy przysmażone wędliny.
- Na małej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę.
- Dodajemy masło i mąkę, chwilę smażymy i podlewamy wodą do uzyskania gładkiej płynnej masy.
- Następnie zasmażkę wlewamy do garnka z kapustą i mieszamy, żeby wszystko ładnie się połączyło!
Tak przygotowaną kapustę zasmażaną możemy podawać np. do kopytek czy jako dodatek do obiadu zamiast surówki.
Zasmażana kapusta kiszona z białą – dodatkowe informacje
Do kapusty zasmażanej można dodać więcej soli jeżeli ktoś lubi zasmakować kapustę gotować w małej ilości wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ZASMAŻANA KAPUSTA PEKIŃSKA
Następny przepis: Zasmażana biała kapusta ze śmietaną