zasmażana kapusta kiszona z białą

zasmażana kapusta kiszona z białą

Zasmażana kapusta kiszona z białą kiełbasą to danie, które nie tylko smakuje doskonale, ale również zawiera szereg cennych składników odżywczych. Co więcej, jest to posiłek, który możemy przyrządzić przez cały rok, nie tylko w okresie kiszenia kapusty. Zapach duszonej kapusty kiszonej z dodatkiem aromatycznej białej kiełbasy przenosi nas myślami do czasów dzieciństwa i domowej kuchni naszych babć. Jest to danie, które najczęściej kojarzy się z długimi zimowymi wieczorami, choć jego charakterystyczny smak i aromat pokochają również miłośnicy zimnej kuchni. Zobaczmy, jak smażyć kapustę kiszoną.

Składniki:

  • kapusta kiszona:
    • 1kg kapusty kiszonej
    • 1 cebula duża
    • 1 łyżeczka cukru, majeranku, tymianku, soli
    • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
    • 2 liście laurowe
  • kapusta biała:
    • pół główki małej kapusty białej
    • 1 liść laurowy
    • 1 łyżeczka soli i majeranku
  • dodatkowo:
    • 30 dag boczku wędzonego
    • 30 dag kiełbasy wiejskiej
  • zasamżka:
    • 3 łyżki oleju
    • 1 cebula
    • 3 łyżki mąki
    • 3 łyżki masła

Zasmażana kapusta kiszona z białą – jak zrobić?

  1. Kapustę kiszoną (płuczemy dwa razy żeby nie była za kwaśna) wraz z przyprawami i cebulą (pokrojona w talarki) gotujemy do miekkości.
  2. To samo robimy z białą kapustą, ale gotujemy w osobnym garnku.
  3. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek wraz z kiełbasą (wszystko pokrojone w kostkę).
  4. Gdy obie kapusty są już miękkie, łączymy je razem i dodajemy przysmażone wędliny.
  5. Na małej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę.
  6. Dodajemy masło i mąkę, chwilę smażymy i podlewamy wodą do uzyskania gładkiej płynnej masy.
  7. Następnie zasmażkę wlewamy do garnka z kapustą i mieszamy, żeby wszystko ładnie się połączyło!

Tak przygotowaną kapustę zasmażaną możemy podawać np. do kopytek czy jako dodatek do obiadu zamiast surówki.

Zasmażana kapusta kiszona z białą – dodatkowe informacje

Do kapusty zasmażanej można dodać więcej soli jeżeli ktoś lubi zasmakować kapustę gotować w małej ilości wody.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZASMAŻANA KAPUSTA PEKIŃSKA
Następny przepis: Zasmażana biała kapusta ze śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode