WOŁOWINA PIECZONA Z WARZYWAMI
Przedstawiamy przepis na aromatyczną wołowinę pieczoną z warzywami. Jest to doskonała propozycja na obiad dla wszystkich miłośników mięsnych dań, którym zależy na pełni smaku. Wołowina, duszona w piekarniku do momentu, aż stanie się soczyście miękka, jest tu gwiazdą, jednak nie bez znaczenia są tutaj również dodatki w postaci różnorodnych warzyw. Każdy kęs to niezapomniane doświadczenie kulinarnie. Ten smak intryguje i przyciąga, sprawiając, że chce się wracać do tego dania. Wołowina pieczona z warzywami to przepis, który powinien znaleźć się w repertuarze każdego domowego kucharza. Czas przygotować piekarnik na to pyszne danie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 80 dag polędwicy wołowej
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 25 dag pieczarek
- sól, pieprz
- papryka słodka
- 4 łyżki oleju
Wołowina pieczona z warzywami – jak zrobić?
- Mięso umyć Osuszyć i pokroić na plastry. Oprószyć solą, pieprzem i papryką słodką. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron po czym przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki dodać do cebuli i poddusić. Papryki pokroić w paski i dodać do pieczarek lekko całość poddusić. Doprawić solą i pieprzem do smaku można również dodać odrobinę vegety (według uznania). Warzywa wyłożyć na mięso i podlać odrobiną wody. Naczynie nakryć folią aluminiową, Zapiekać przez ok. 1,5 godziny w temp 180 stopni.
WOŁOWINA PIECZONA Z WARZYWAMI – dodatkowe informacje
Mięso można przyprawić dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wołowina po burgundzku wg Ewy
Następny przepis: Wołowina po burgundzku