Wołowina po burgundzku wg Ewy
„Wołowina po burgundzku wg Ewy” to zachwycający przepis na gulasz wołowy, który przekazała nam Ewa Wachowicz, jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskiego świata kulinarnego. To uwielbiana przez wielu potrawa, której tajemnica tkwi w wyrafinowanej mieszance składników oraz sposobie ich przyrządzenia. Wołowina po burgundzku charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem, który sprawia, że jest idealnym wyborem na rodzinny obiad lub okazjonalne spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowując ten przepis, kierujmy się radami mistrzyni, dla której kuchnia to prawdziwa pasja. W składnikach szczególnie zwraca uwagę wykorzystanie czerwonego wina, które nadaje daniu niepowtarzalnej nuty smaku.
admin
Składniki:
- około 800 gramów mięsa wołowego (ligawa, udziec)
- 2 duże marchewki
- 100 gramów wędzonego boczku
- 3 małe cebulki
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 600 ml bulionu wołowego
- 350 gramów pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- 1/4 łyżeczki tymianku suszonego
- 0,5 szklanki wody + 2 łyżki mąki pszennej
- 1 liść laurowy
Wołowina po burgundzku wg Ewy – jak zrobić?
- Boczek kroimy w kosteczkę (ja miałam taki plastrowany), wysmażamy lekko, boczek przekładamy do głębokiego rondla, następnie na tym samym tłuszczu co boczek podsmażamy pokrojone w półplasterki cebule, przekładamy do rondla. Następnie na patelni podsmażamy wołowinkę, przekładamy ją do rondla z boczkiem i cebulką. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, winem, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz, papryki, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięska (u mnie trwało to około 1 godziny).
- Po 40 minutach gotowania dodajemy podsmażone na patelni pieczarki (pokrojone w ósemki), dodajemy tymianek, pokrojone w plasterki marchewki, gotujemy jeszcze około 20 minut, potem dodajemy koncentrat, uzupełniamy sos wodą, zagotowujemy.
- W zimnej wodzie mieszamy dokładnie mąkę, wlewamy ją do sosu, podgrzewamy do zgęstnienia, często mieszając, ewentualnie doprawiamy.
Wołowina po burgundzku wg Ewy – dodatkowe informacje
Mięsko możemy upiec (tak, jak w oryginalnym przepisie) w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wołowina z kurkami
Następny przepis: WOŁOWINA PIECZONA Z WARZYWAMI