Wołowina po burgundzku wg Ewy

Wołowina po burgundzku wg Ewy

„Wołowina po burgundzku wg Ewy” to zachwycający przepis na gulasz wołowy, który przekazała nam Ewa Wachowicz, jedna z najbardziej rozpoznawalnych twarzy polskiego świata kulinarnego. To uwielbiana przez wielu potrawa, której tajemnica tkwi w wyrafinowanej mieszance składników oraz sposobie ich przyrządzenia. Wołowina po burgundzku charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem, który sprawia, że jest idealnym wyborem na rodzinny obiad lub okazjonalne spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowując ten przepis, kierujmy się radami mistrzyni, dla której kuchnia to prawdziwa pasja. W składnikach szczególnie zwraca uwagę wykorzystanie czerwonego wina, które nadaje daniu niepowtarzalnej nuty smaku.

Składniki:

  • około 800 gramów mięsa wołowego (ligawa, udziec)
  • 2 duże marchewki
  • 100 gramów wędzonego boczku
  • 3 małe cebulki
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 600 ml bulionu wołowego
  • 350 gramów pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka
  • 1/4 łyżeczki tymianku suszonego
  • 0,5 szklanki wody + 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 liść laurowy

Wołowina po burgundzku wg Ewy – jak zrobić?

  1. Boczek kroimy w kosteczkę (ja miałam taki plastrowany), wysmażamy lekko, boczek przekładamy do głębokiego rondla, następnie na tym samym tłuszczu co boczek podsmażamy pokrojone w półplasterki cebule, przekładamy do rondla. Następnie na patelni podsmażamy wołowinkę, przekładamy ją do rondla z boczkiem i cebulką. Wszystko zalewamy gorącym bulionem, winem, dodajemy liść laurowy, sól, pieprz, papryki, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięska (u mnie trwało to około 1 godziny).
  2. Po 40 minutach gotowania dodajemy podsmażone na patelni pieczarki (pokrojone w ósemki), dodajemy tymianek, pokrojone w plasterki marchewki, gotujemy jeszcze około 20 minut, potem dodajemy koncentrat, uzupełniamy sos wodą, zagotowujemy.
  3. W zimnej wodzie mieszamy dokładnie mąkę, wlewamy ją do sosu, podgrzewamy do zgęstnienia, często mieszając, ewentualnie doprawiamy.

Wołowina po burgundzku wg Ewy – dodatkowe informacje

Mięsko możemy upiec (tak, jak w oryginalnym przepisie) w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wołowina z kurkami
Następny przepis: WOŁOWINA PIECZONA Z WARZYWAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode