wiosenne kanapki

wiosenne kanapki

Zadbaj o swoje zdrowie i kubki smakowe, przygotowując pyszne wiosenne kanapki! Ten lekki i pełen witamin przepis, to idealne rozwiązanie na szybki posiłek, drugie śniadanie czy zdrową przekąskę. Stanowią doskonałą alternatywę dla ciężkostrawnych posiłków, a przez swój kolorowy wygląd, wprowadzają nastrój wiosennego optymizmu. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć mistrzowskie kanapki, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Pomyśl tylko o chrupiącej bagietce, pysznym serze, zupełnie świeżych warzywach i ziołach… To wszystko tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Przekonaj się sam, jak niewiele trzeba, aby na twoim stole zawitała wiosna! Spróbuj naszych wiosennych kanapek!

Składniki:

  • Pasta twarogowa:
    • twaróg w kostce chudy lub półtłusty: 200-250 g
    • jogurt grecki gęsty: 2-3 łyżki
    • papryka pomarańczowa lub żółta: 0,5 sztuki
    • sól morska lub selerowa: 0,5 łyżeczki
    • pieprz ziołowy lub czarny mielony: 0,5 łyżeczki
    • listki świeżej bazylii (do dekoracji): 10 sztuk
    • koperek świeży lub suszony do posypania: 1 łyżeczka
  • Pasta z avokado:
    • avocado: 1 sztuka
    • oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
    • sól morska lub czosnkowa: 0,5 łyżeczki (płaskiej)
    • pomidor
  • Ponadto:
    • pieczywo wieloziarniste: 8 kromek

Wiosenne kanapki – jak zrobić?

  1. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki pasty twarogowej wymieszać ze sobą. Pastą posmarować pieczywo, udekorować listkami bazylii.
  2. Avocado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżeczką wyskrobać miąższ i rozgnieść widelcem. Do avocado dodać oliwę i sól, delikatnie wymieszać. Nakładać na pieczywo, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora.

wiosenne kanapki – dodatkowe informacje

Kanapki wiosenne powinno się jeść natychmiast po przygotowaniu, wówczas smakują najlepiej. Składniki użyte do zrobienia tych kanapek wspaniale się uzupełniają.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Śniadaniowe muffinki jajeczne
Następny przepis: Wiosenne jajka z białym serem i rzodkiewką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode