Śniadaniowe muffinki jajeczne

Śniadaniowe muffinki jajeczne

Zaczaruj poranek swoim bliskim, przygotowując pyszne muffinki śniadaniowe. To zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kanapek. Prosty skład, bez zbędnych dodatków, gwarantuje lekkość i satysfakcję z jedzenia. Jajka dostarczają białka, istotnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Muffinki są sycące, a do ich przygotowania potrzeba zaskakująco niewiele czasu. Idealnie sprawdzają się jako posiłek do zabrania do pracy, szkoły, czy na wycieczkę. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, więc warto zadbać o to, aby było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Śniadaniowe muffinki jajeczne to doskonały wybór dla każdego, kto ceni sobie zdrowy styl życia.

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • około 5-10 dkg sera żółtego
  • 3-4 grubsze plastry wędliny
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka

Śniadaniowe muffinki jajeczne – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wędlinę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać do niej żółtka i pozostałe składniki (zostawić troszkę sera do posypania) i delikatnie wymieszać. Doprawić przyprawami.
  2. Do blachy na muffinki włożyć silikonowe foremki wypełnione jajeczną masą. Po wierzchu posypać odrobiną sera żółtego.
  3. Muffinki zapiekać w rozgrzanym do 180’C piekarniku przez około 15 min, do zarumienienia.

Śniadaniowe muffinki jajeczne – dodatkowe informacje

Ilość na około 12-15 muffinek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Risotto z krewetkami czosnkowymi
Następny przepis: wiosenne kanapki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode