wiosenne kanapki
Zadbaj o swoje zdrowie i kubki smakowe, przygotowując pyszne wiosenne kanapki! Ten lekki i pełen witamin przepis, to idealne rozwiązanie na szybki posiłek, drugie śniadanie czy zdrową przekąskę. Stanowią doskonałą alternatywę dla ciężkostrawnych posiłków, a przez swój kolorowy wygląd, wprowadzają nastrój wiosennego optymizmu. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć mistrzowskie kanapki, które zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia. Pomyśl tylko o chrupiącej bagietce, pysznym serze, zupełnie świeżych warzywach i ziołach… To wszystko tworzy wyjątkową kompozycję smaków. Przekonaj się sam, jak niewiele trzeba, aby na twoim stole zawitała wiosna! Spróbuj naszych wiosennych kanapek!
admin
Składniki:
- Pasta twarogowa:
- twaróg w kostce chudy lub półtłusty: 200-250 g
- jogurt grecki gęsty: 2-3 łyżki
- papryka pomarańczowa lub żółta: 0,5 sztuki
- sól morska lub selerowa: 0,5 łyżeczki
- pieprz ziołowy lub czarny mielony: 0,5 łyżeczki
- listki świeżej bazylii (do dekoracji): 10 sztuk
- koperek świeży lub suszony do posypania: 1 łyżeczka
- Pasta z avokado:
- avocado: 1 sztuka
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- sól morska lub czosnkowa: 0,5 łyżeczki (płaskiej)
- pomidor
- Ponadto:
- pieczywo wieloziarniste: 8 kromek
Wiosenne kanapki – jak zrobić?
- Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki pasty twarogowej wymieszać ze sobą. Pastą posmarować pieczywo, udekorować listkami bazylii.
- Avocado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżeczką wyskrobać miąższ i rozgnieść widelcem. Do avocado dodać oliwę i sól, delikatnie wymieszać. Nakładać na pieczywo, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora.
wiosenne kanapki – dodatkowe informacje
Kanapki wiosenne powinno się jeść natychmiast po przygotowaniu, wówczas smakują najlepiej. Składniki użyte do zrobienia tych kanapek wspaniale się uzupełniają.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Śniadaniowe muffinki jajeczne
Następny przepis: Wiosenne jajka z białym serem i rzodkiewką.