Wędzone tofu w wiórkach kokosowych
Wędzone tofu w wiórkach kokosowych to osobliwe połączenie kuchni azjatyckiej z tropikalnym akcentem. Bulwa tofu, dzięki wędzeniu, zyskuje niepowtarzalny, głęboki smak, który idealnie komponuje się z lekko słodkawymi wiórkami kokosowymi. Przyrządzanie tego dania to niezwykła kulinarna podróż, wprowadzająca zarówno wegetarian, jak i miłośników mięsa w wir ekscytujących aromatów i smaków. Tofu w panierce kokosowej to kreatywna propozycja na poznanie tofu od nowej strony – pełnej niewyczerpanych możliwości, które zaskakują swoją prostotą i efektownością.
admin
Składniki:
- 1/3 kostki wędzonego Tofu (2 plastry)
- 3 jajeczka przepiórcze
- wiórki kokosowe
- olej z pestek winogron
- chrzan Wasabi (opcjonalnie)
- sos słodko-kwaśny chilli (opcjonalnie)
Wędzone tofu w wiórkach kokosowych – jak zrobić?
- Ukroić 2 plastry Tofu (po kawałku na osobę).
- Jajeczka przepiórcze roztrzepać widelcem. Wiórki kokosowe (białe, nie słodzone) wysypać na talerzyk. Tofu panierować w jajkach- wiórkach- jajkach-wiórkach.
- Docisnąć wiórki do Tofu.
- Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść panierowane Tofu i smażyć na złoto z obu stron. Zdjąć z patelni.
Wędzone tofu w wiórkach kokosowych – dodatkowe informacje
W zasadzie powinnam chyba podać z jogurtowym sosem doprawionym np. na cytrynowo- ziołowo, ale nie miałam jogurtu. Zjadłyśmy tak. Oczywiście tą samą rolę spełni kurze jajko, ale miałam przepiórcze, a, że są one zdrowe to postanowiłam użyć do tej potrawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wędzone pałki kurczaka
Następny przepis: Wędzonka krotoszyńska według Marioli